Україна планує придбати криголам для антарктичних експедицій

Україна планує придбати криголам для антарктичних експедицій

Інфографіка
Укрінформ
Кабінет Міністрів України виділив кошти на придбання науково-дослідного судна – криголама для українських антарктичних експедицій та досліджень Світового океану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Розпорядження про перерозподіл деяких видатків держбюджету, передбачених МОН на 2021 рік, було прийтяте сьогодні, 7 липня, на засіданні Кабміну.

«Це рішення є надзвичайно важливим, адже розвиток полярних та океанографічних досліджень – один із пріоритетів людства у XXI столітті. Україна входить до 30 країн світу, що мають цілорічні станції в Антарктиді. І це не лише величезний престиж для нашої держави, а й широкі можливості для українських вчених працювати на світовому рівні та долучатися до розв’язання глобальних проблем. Вивчення та освоєння ресурсів Світового океану є одним із головних трендів розвитку науки та технологій у сучасному глобалізованому світі, і свого часу Україна мала чималі здобутки та напрацювання в царині морських досліджень», – заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Читайте також: Людству треба адаптуватися до змін клімату - дослідник Антарктики

Океанографічний криголам дозволить українським вченим після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану, створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами, а у перспективі – працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах Океану.

Наявність власного судна також допоможе розв’язати логістичні проблеми на станції «Академік Вернадський», дістатися якої можна лише морським шляхом і тільки в короткий період антарктичного літа, коли океан навколо не скутий кригою. Для доставляння річних і сезонних експедицій, вантажів Україна поки що змушена щороку фрахтувати іноземні судна.

Рішення уряду має затвердити Комітет Верховної Ради з питань бюджету, після чого наступним кроком є придбання судна.

Як повідомляв Укрінформ, розвиток науки та інновацій, згідно із затвердженим урядом на 2021 рік планом пріоритетних дій, перебуває серед головних напрямків реформування вітчизняної науки та освіти.

Фото: uac.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-