Рада провалила закон про канабіс через вплив «чорного ринку» — експерт

Рада провалила закон про канабіс через вплив «чорного ринку» — експерт

Укрінформ
Верховна Рада не підтримала законопроєкт, який регулює обіг марихуани у медичних цілях, оскільки в Україні зберігається сильний вплив «чорного ринку» офіційно заборонених медпрепаратів.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив голова благодійного фонду "100% життя" Дмитро Шерембей, передає Укрінформ.

"На жаль, сьогодні це не питання, наприклад, неосвіченості депутатів, які не проголосували. Сьогодні виграли куратори "чорного ринку", які збирають із пацієнтів в середньому 10 млрд грн на рік, і кладуть собі до кишені. І всі ці "депутатики", які "промахнулися кнопочкою" та тицьнули у червону, прирекли людей на біль, і щоб вони носили на "чорний ринок" гроші. Це проста й зрозуміла мотивація. Не треба їм вигадувати благородного пояснення, що вони нібито "переживають" за дітей у садочку", — переконаний правозахисник.

Він додав, що в Україні в обігу перебуває понад 36 препаратів з наркотичним вмістом,  важчого впливу, ніж канабіс, серед них — морфій. Тим часом, медпрепарати з канабісом могли б чинити точну терапевтичну дію, наприклад, на онкохворих пацієнтів.

"Рослина канабісу містить канабіноїди, які на сьогодні використовують у медицині, з дуже точним терапевтичним ефектом. Наприклад, якщо людина, не дай Боже, проходить хіміотерапію, то їй буде легше. Підвищується відсоток успішності реалізації курсу лікування, і таким чином ми підвищуємо шанс, що людина виживе та одужає", — повідомив експерт.

Шерембей додав, що в Україні більш як 1 млн осіб борються з онкологією, і вони змушені купувати на тому самому "чорному ринку" заборонені препарати, які можуть урятувати їм життя. А ось ВООЗ давно рекомендувала всім країнам світу переглянути ставлення до медичного канабісу.

"Є головний орган у світі з медичної експертизи — це Всесвітня організація охорони здоров’я. Вона вже давно закінчила науковий дискурс щодо канабіноїдів. І три роки тому офіційно до кожної країни, зокрема до України, офіційно направила рекомендацію — врегулювати у законодавчому полі доступ до канабіноїдів для хворих людей", — акцентував він.

За словами експерта, законопроєкт не несе додаткових ризиків розширення впливу наркоторгівлі, оскільки в Україні, на жаль, наркотичні засоби цілком доступні до продажу. А пацієнтам потрібен не "чорний ринок", а легальна медична допомога, сказав він. "Українським пацієнтам необхідно, щоб медик виписав їм рецепт, вони пішли до аптеки та купили препарат, вироблений фармакологічною компанією", — підсумував Шерембей.

Як повідомлялося, 13 липня Верховна Рада на позачерговому засіданні повернула на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи законопроєкт №5596 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності", який передбачає легалізацію медичного канабісу.

Читайте також: Доопрацьований законопроєкт про легалізацію медичного канабісу може з’явитися в Раді восени

За словами голови Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, одного з авторів законопроєкту №5596 Михайла Радуцького, у разі легалізації в Україні медичного канабісу ціна ліків на його основі може становити 10-12 доларів, що мінімум у десять разів менше, ніж його ціна на "чорному ринку". Такі ліки будуть виписувати тільки за електронним рецептом з підписом лікаря. Голова медичного комітету також розповів, що у законопроєкті чітко прописані вимоги контролю. Так, кожен кущ медичного канабісу буде контролюватиметься системою відеоспостереження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-