Вантажівки для армії: скандальна справа про закупівлі дійшла до суду

Вантажівки для армії: скандальна справа про закупівлі дійшла до суду

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього першого заступника секретаря РНБО, ексзаступника міністра оборони та в.о. директора департаменту Міністерства оборони у завданні 17,44 млн грн збитків державі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр НАБУ.

Дії всіх обвинувачених кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Слідство встановило, що ексзаступник міністра оборони, в.о. директора департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у змові з колишнім першим заступником секретаря РНБО у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 ("Богдан 6317") за незаконно збільшеними цінами. Виробником автомобілів виступило дочірнє підприємство "Автоскладальний завод №2" АТ "АК "Богдан моторс", що входить до групи пов’язаних компаній корпорації "Богдан" — частки у статутному капіталі як прямо та опосередковано належали посадовцю РНБО та його близьким особам.

На стадії формування державного оборонного замовлення на 2017-2019 роки до вантажних автомобілів, які планували закупити коштом державного бюджету для потреб армії, уряд висунув низку вимог. З-поміж іншого, йшлося про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника) мав становити не менше 60%. На той момент згадані автівки не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації всього до 10%.

Згодом в результаті лобістських дій вимоги до локалізації зменшили до 20%. Попри той факт, що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, вона все одно отримала держзамовлення, однак за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років.

Читайте також: САП направила до суду обвинувальний акт у справі, де фігурує Гладковський-молодший

Компанія на ці умови пристала. Однак, як згодом встановило слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно переклала на бюджет, що згодом підтвердили залучені спеціалісти Державної аудиторської служби під час перевірки.

Контракт між Міноборони і компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції. Тим не менше, всупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання із заступником міністра оборони. У результаті постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн грн, що підтверджено висновками Держаудитслужби та експертизи.

За цими фактами у жовтні 2019 року про підозру у зловживанні службовим становищем повідомили експершому заступнику секретаря РНБО. У квітні 2020 року коло підозрюваних поповнили ексзаступник міністра оборони і в.о. директора департаменту Міноборони. У червні 2020 року розслідування завершили, підозрюваним відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування тривало 13 місяців. За цей період, через зловживання наданим правом на ознайомлення та зволікання часом підозрюваними та їхніми захисниками, сторона обвинувачення чотири рази зверталася до слідчого судді з метою визначення стороні захисту граничного строку ознайомлення з матеріалами КП. І лише четверте подане клопотання слідчий суддя частково задовольнив та визначив граничний строк ознайомлення з матеріалами до 30 червня 2021 року включно, ідеться в повідомленні.

Колишній заступник міністра оборони є обвинуваченим в іншій справі, вже розслідуваній НАБУ і САП: за фактом розкрадання понад 58 млн грн під час закупівлі палива для потреб Міноборони.

Як повідомляв Укрінформ, 3 червня 2002 року НАБУ завершило слідство у справі колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, ексзаступника міністра оборони та директора департаменту Міноборони Ігоря Павловського у завданні 17,44 млн грн збитків державі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-