Рада розблокувала підписання закону про врегулювання порядку призначення членів Нацради

Рада розблокувала підписання закону про врегулювання порядку призначення членів Нацради

Укрінформ
Верховна Рада відхилила проєкт постанови про скасування закону щодо врегулювання порядку призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Як передає кореспондент Укрінформу, проєкт №4107-П «Про скасування рішення Верховної Ради України від 17.06.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому як закону України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» набрав усього 24 голоси за мінімальних 226.

Таким чином Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зможе підписати закон та направити його на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

Авторами проєкту постанови є 21 народний депутат від фракції «Опозиційна платформа – «За життя» у Верховній Раді.

Вони аргументували необхідність скасування закону тим, що його начебто ухвалено з невідповідністю положень Конституції України, які «системно не узгоджуються з чинними законами України». Крім цього, депутати наполягали на тому, що документ ухвалено з порушенням процедури розгляду, визначеної Регламентом ВР.

Читайте також: Як Україна захищає свій інформпростір від Росії - у Мінреінтеграції назвали дві складові

Також автори проєкту не погоджуються із запровадженням суттєвих, на їх думку, збільшень заробітних плат членам регулятора.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» (№4107) 17 червня 2021 року.

Законом визначаються вимоги до члена Нацради, його права та обов'язки. Він має бути громадянином України та проживати в державі не менше п’яти років; здобути вищу освіту та бути кваліфікованим фахівцем у галузі журналістики, права, телерадіомовлення або електронних комунікацій (стаж постійної роботи у зазначених сферах не менше п’яти років); володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного національною комісією зі стандартів державної мови.

Читайте також: Кремінь: Спроби відтермінувати обов'язкове дублювання фільмів українською – неприпустимі

Також законом визначаються посадові оклади членів регулятора. Згідно із цією нормою, посадовий оклад голови Нацради становить 12 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року (27 240 грн), першого заступника голови – 11,5 (26 105 грн), заступника голови та відповідального секретаря – 11 (24 970 грн), члена – 10 (22 700 грн).

До складу Національної ради входять вісім осіб. Чотирьох членів Нацради призначає парламент, ще чотирьох — Президент. Строк повноважень членів Національної ради — 5 років від дня призначення. Переобратися на повторний строк одна і та ж особа може лише один раз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-