Як Україна захищає свій інформпростір від Росії - у Мінреінтеграції назвали дві складові

Як Україна захищає свій інформпростір від Росії - у Мінреінтеграції назвали дві складові

Укрінформ
Росія прагне дестабілізувати ситуацію в українському інформаційному секторі, зокрема намагаючись заглушити сигнали українського мовлення на окупованих територіях, водночас Україна захищає свій інформпростір за допомогою двох складових: безпекової та інформаційної.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко, передає Укрінформ.

"На жаль, я повинен сказати, що з Російською Федерацією ми знаходимося в ситуації, коли одна сторона намагається посилити сигнал, і у відповідь друга сторона намагається перебити його, посилити свій", — підкреслив заступник міністра.

Яременко наголосив, що у відповідь на установку українських вишок Росія встановлює власні. Однак Україна працює над заходами у відповідь.

"Зокрема, я говорю про вихід на супутник, у нас сьогодні є мовлення на середніх хвилях, і з 1 березня на супутнику мовить телеканал "Дом". Ми говоримо і про використання соціальних мереж, інтернету, про підтримку мовників, які працювали раніше на нині окупованій території, і діють на територіях, які межують з тимчасово окупованими", — сказав заступник міністра.

Він нагадав, що Росія "використовує інформаційну складову, як зброю у війні".

"Звичайно, поява російських голосів на FM — це не проблема. Питання в тому, що Російська Федерація використовує інформаційну складову, як зброю у війні. Росія воює з нами, використовуючи різні площини, починаючи від військової і закінчуючи інформаційною. Тому сказати, що ми можемо від цього дистанціюватися, до моменту закінчення цієї агресії, цієї війни, мабуть, неможливо. Це відбуватиметься", — підкреслив Яременко.

Також він перелічив методи, за допомогою яких Україна реагує на зазначені дії Росії.

"Тут є дві складові. Перша — питання безпеки, те, що пов'язано із засобами глушіння, спробами перебити сигнал. Друга — інформаційна складова: з точки зору створення кращого, якісного контенту, який буде сприйматися аудиторією, ми також можемо боротися з російським контентом", — деталізував Яременко.

Читайте також: Нацрада позапланово перевірить «Максі-ТВ» через висловлювання Лукаш і Пальчевського

Заступник міністра додав, що держава орієнтується на виробництво контенту та його передачу на тимчасово окуповані території, з тим щоб українські громадяни в Криму і окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) всупереч зусиллям Росії отримували якісний інформаційний продукт.

"У рамках нашого міністерства є окрема програма, яка передбачає виробництво контенту та його передачу, мовлення на тимчасово окуповані території. Ми розраховуємо на розширення наших можливостей в наступному році. У 2021 році ми вже запустили підтримку кримськотатарського дитячого телеканалу "Ляле" (Lâle, Ляле́, в перекладі з кримськотатарської "тюльпан" — ред.) — вперше за всі ці роки. Ми працюємо з іншими телеканалами, які ведуть мовлення на Крим, зокрема, ATR, ТРК "Чорноморська", — перелічив він.

Яременко повідомив, що зараз ідуть консультації з телеканалами і радіостанціями, які продовжують здійснювати мовлення на окуповані території Донецької та Луганської областей. Це — сигнал від України своїм громадянам в окупації.

"Для нас дуже важливо підтримати й цей напрямок. За рахунок створення класного контенту ми здатні комунікувати з нашими людьми на окупованих територіях. Ми говоримо: "Ви такі ж громадяни України, як і ті, хто проживає на контрольованій частині. Ми прекрасно розуміємо, що ви є заручниками на тій території. І все, що ми можемо зробити для вас, — це спробувати полегшити вашу долю там. Приїжджайте сюди, ви дорогі нам і важливі". Це те, що ми намагаємося ретранслювати туди", — підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Криму протягом 2020 року повністю блокувалися не менш як 25 українських сайтів і ще п'ять блокувалися частково.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-