Резервісти мають змогу будувати одночасно цивільну кар'єру і військову – Генштаб ЗСУ

Резервісти мають змогу будувати одночасно цивільну кар'єру і військову – Генштаб ЗСУ

Укрінформ
Служба у військовому резерві дає змогу громадянам України будувати як цивільну, так і військову кар’єру. Наразі в Україні налічується 230 тисяч резервістів.

Про це заявив представник Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ полковник Олександр Архіпов під час міжнародного круглого столу в Укрінформі.

«Служба у військовому резерві - це наразі єдина можливість громадянам будувати як цивільну, так і військову кар’єру. Службу у військовому резерві можуть проходити будь-які громадяни України, які за своїми професійно-психологічними характеристиками, а також станом здоров’я придатні до такої служби», - зазначив Архіпов.

Читайте також: Резервісти ініціюють флешмоб з нагоди свого свята

За його словами, на сьогодні понад 230 тисяч громадян зараховані до військового оперативного резерву Збройних сил, понад 11 тисяч із них уклали контракти про проходження служби у військовому резерві ЗСУ. Саме ці підготовлені люди є основою для планування та забезпечення доукомплектування військ мобілізаційними ресурсами у разі потреби, а також додатковим вагомим чинником стримування ворожої агресії.

Архіпов пояснив, що є два шляхи проходження служби у військовому резерві: за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період), і в обов’язковому порядку – це служба у військовому оперативному резерві (лише на особливий період).

Підготовка резервістів здійснюється під час їх залучення на навчальні збори у складі бойових військових частин (15 діб), військових частин територіальної оборони (від 5 до 30 діб), на базі навчальних центрів (30 діб), курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації при вищих військових навчальних закладах (30 діб).

Обсяги підготовки резервістів через запровадження карантинних обмежень були дещо знижені у 2020 році, проте цьогоріч спостерігається позитивна тенденція, темпи проведення спланованих зборових заходів відновлені.

Читайте також: У Києві уклали близько 300 контрактів із резервістами

Як розповіли учасники заходу, укласти контракт про проходження служби у військовому резерві можуть громадяни України віком від 18 до 57 років, незалежно від статі, за винятком осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також чоловіки призовного віку. Для цього вони мають пройти професійно-психологічний відбір, за станом здоров’я бути придатними до служби у військовому резерві (або військової служби) та відповідати встановленим вимогам її проходження. Один примірник контракту зберігається у резервіста, другий - у його особовій справі.

В Україні функціонує система соціальних пільг і гарантій резервістам. Зокрема, в рік за місяць підготовки їм належить грошова виплата із розрахунку до двох прожиткових мінімумів на місяць (від 3 405 до 4 540 грн.) (виплата коштів здійснюється у військовій частині одразу після закінчення зборів); добові – від 360 до 900 грн (залежно від військового звання резервіста); для тимчасово не працюючих – прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (на 1 січня 2021 року – 2270 грн.); для працевлаштованих – середній заробіток за місцем роботи виплачує роботодавець, якому ці виплати компенсуватиме Міноборони через обласні військові комісаріати; одноразове грошове заохочення у січні поточного року за підсумками року (його розмір залежно від військового звання становить від 1600 до 3100 грн).

Крім того, резервісту компенсується вартість проїзду до місця зборів та у зворотному напрямку, або ж його доставка здійснюється силами військового комісаріату. Резервісту гарантується збереження місця роботи, посади, середньомісячного заробітку та державне страхування на час зборів. Він забезпечується (безкоштовно) харчуванням, проживанням, медичним обслуговуванням та військовою формою під час зборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-