Розстріли на Інститутській: суд вивчив відеодокази і протоколи обшуків ексберкутівців

Розстріли на Інститутській: суд вивчив відеодокази і протоколи обшуків ексберкутівців

Укрінформ
Святошинський райсуд міста Києва продовжить 23 червня розгляд справи про розстріли учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо п'ятьох обвинувачених ексбійців спецпідрозділу "Беркут".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Сьогодні суд дослідив протокол обшуку щодо обвинуваченого Олега Янішевського; ухвалу суду щодо надання тимчасового доступу до речей і документів, зокрема до особової справи Янішевського.

Досліджено також протокол обшуку за участю обвинуваченого Сергія Тамтури, протокол огляду вилучених речей, на які було накладено арешт згідно з рішенням суду.

Суд дослідив протокол обшуку щодо обвинуваченого Олександра Маринченка, під час якого вилучено, зокрема, мисливську зброю.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: суд узявся за об’єднану справу п’ятьох ексберкутівців

На засіданні досліджувалися й відеофайли, зокрема щодо подій 19 лютого 2014 року, низку документів. Серед іншого досліджено лист з інформацією про список радіопозивних керівного складу радіомережі головної радіостанції чергової частини ГУ МВС України у місті Києві від 16 вересня 2015 року, у якому, зокрема, зазначалося, що позивний начальника ГУ МВС був «Гепард», позивний командира полку «Беркут» відповідав номеру «40», а позивні тодішнього ДАІ були «70» і «75».

Головуючий суддя Сергій Дячук наголосив, що суд інформує обвинувачених Сергія Зінченка, Павла Аброськіна та Олега Янішевського про кожне судове засідання через сайт, шляхом направлення повісток за останнім відомим місцем їхнього проживання та розміщення повісток в «Урядовому кур’єрі».

Як повідомляв Укрінформ, справа щодо розстрілів учасників акцій протесту на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, але у 2016 році її об’єднали з обвинуваченням проти Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

Читайте також: Справи Майдану: про підозру повідомили колишньому ДАЇшнику

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими, під час якого Україна передала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Перед цим Київський апеляційний суд звільнив з-під варти Янішевського, Зінченка та Аброськіна, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Суд також скасував домашній арешт Тамтурі й Маринченку.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що Маринченко і Тамтура повернулися до Києва. Обидва заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях.

20 жовтня 2020 р. Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка й Аброськіна. Матеріали щодо них виділені до розгляду в окремому провадженні, зупинене до розшуку цих осіб.

19 травня 2021 р. суд поновив розгляд справи щодо Аброськіна, Зінченка і Янішевського.

На засіданні 2 червня 2021 р. суд дозволив заочний судовий розгляд провадження щодо цих трьох обвинувачених і об’єднав його із судовим провадженням щодо Маринченка і Тамтури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-