Розстріли на Інститутській: суд узявся за об’єднану справу п’ятьох ексберкутівців

Розстріли на Інститутській: суд узявся за об’єднану справу п’ятьох ексберкутівців

Укрінформ
Святошинський райсуд Києва розпочав судовий розгляд справи про розстріли учасників акцій протесту на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексбійців спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми продовжуємо судовий розгляд у звичайному режимі», - зазначив головуючий суддя Сергій Дячук.

Прокурор висловився щодо необхідності повторного дослідження деяких матеріалів, відомостей і доказів у зв’язку з об’єднанням проваджень щодо Маринченка і Тамтури та щодо Зінченка, Янішевського і Аброськіна в одне. Це, зокрема, стосується доказів, які були досліджені у суді з моменту виділення цих матеріалів у 2 окремі справи з 25 листопада минулого року і досліджені у провадженні щодо Маринченка і Тамтури.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: суд дозволив заочний розгляд щодо трьох ексберкутівців

Представники обвинувачення також заявили, що підготували блок доказів щодо доповнень до судового розгляду, і хочуть, щоб ці матеріали були долучені до справи і досліджені судом.

Суд задовольнив це клопотання і перейшов до дослідження цих документів.

Як повідомляв Укрінформ, справа щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, але у 2016 році її об’єднали з обвинуваченням проти Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими, під час якого Україна передала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Перед цим Київський апеляційний суд звільнив з-під варти Янішевського, Зінченка та Аброськіна, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Суд також скасував домашній арешт Тамтурі й Маринченку.

Читайте також: Суд дослідив низку аудіозаписів у справі про розстріли на Майдані

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що Маринченко і Тамтура повернулися до Києва. Обидва заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях.

20 жовтня 2020 р. Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка й Аброськіна. Матеріали щодо них виділені до розгляду в окремому провадженні, зупинене до розшуку цих осіб.

19 травня 2021 р. цей же суд поновив розгляд справи щодо Аброськіна, Зінченка і Янішевського.

На засіданні 2 червня 2021 р. суд дозволив заочний судовий розгляд провадження щодо цих трьох обвинувачених і об’єднав його із судовим провадженням щодо Маринченка і Тамтури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-