Немає доказів, що у жінок сильніша за чоловіків реакція на COVID-вакцини – МОЗ

Немає доказів, що у жінок сильніша за чоловіків реакція на COVID-вакцини – МОЗ

Укрінформ
Немає досліджень, що свідчать про сильнішу реакцію на вакцини від коронавірусу в жінок порівняно з чоловіками.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я у Фейсбуці.

"Немає жодних досліджень, які би свідчили про те, що жінки мають сильніші реакції на вакцину. Те, що повідомлення про побічні реакції від жінок надходять частіше, може бути пов'язано з тим, що їх вакциновано на 4% більше", - зауважує МОЗ.

Водночас міністерство попереджає, що вакцинація препаратом Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech може вплинути на результати мамографії за рахунок однієї з можливих реакцій - збільшення лімфовузлів. Тому в МОЗ закликають врахувати це під час планування мамографії.

Також МОЗ спростовує вплив вакцинації на менструальний цикл. "Поки що немає досліджень, які підтвердили би вплив вакцин на менструальний цикл. Порушення менструального циклу - досить поширене явище, яке може бути викликане стресом, зміною ваги, зміною фізичної активності і фоновими захворюваннями", - зауважують у міністерстві.

Читайте також: Ляшко: До кінця червня вийдемо на 30 вакцинованих на 100 тисяч населення

Щодо впливу на вагітність МОЗ прокоментувало чутки про можливе формування імунної відповіді після вакцинації препаратом Comirnaty на плацентарний білок. Підкреслюється, що у такому випадку повинна була би формуватись аналогічна імунна відповідь після перенесеної коронавірусної хвороби. Це означало б, що жінки, які перехворіли на COVID-19 упродовж року, не змогли б мати дітей, що є неправдою.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 14 червня, проти коронавірусу отримали щеплення 50 057 людей, з них 21 957 - завершили вакцинацію. Всього з початку кампанії з вакцинації проведено 1 768 556 щеплень. Вакциновано 1 507 803 людей, з них отримали першу дозу – 1 507 801 людина, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 260 755 осіб (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном).

Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів. Наразі вакцинують медиків, працівників закладів охорони здоров’я, учасників операції Об'єднаних сил на сході України, соціальних працівників, а також людей віком понад 65 років. Крім того, триває імунізація маломобільних груп та освітян, які залучені до ЗНО, розпочали щеплення в ДСНС та Державній прикордонній службі України. Також із 29 травня розпочали роботу центри масової вакцинації, в яких можуть отримати щеплення українці, що записалися в «Дії».

Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-