Заборона пластикових пакетів в Україні: коли їх приберуть з магазинів

Заборона пластикових пакетів в Україні: коли їх приберуть з магазинів

Укрінформ
В Україні з 2022 року буде заборонений продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування, за винятком певних випадків.

Як передає Укрінформ, про те, як триває підготовка до цього, розповіли в ефірі телеканалу "Дом" заступник міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Руслан Стрілець та представники громадськості, коментуючи ухвалений Верховною Радою закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

"Згідно зі статистикою, кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щорічно. При цьому в більшості випадків кожен пакет використовують тільки раз. Цей весь вплив призводить до того, що ми з вами, скажімо так, споживаємо з їжею п'ять мікрограмів пластику на тиждень. А 5 г — це вага однієї пластикової картки", - зауважив заступник міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Руслан Стрілець.

Як зазначається, із березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети. Як виняток їх можна буде використовувати тільки для упаковки риби, м'яса, сипучих продуктів, льоду. Також під заборону не потрапляють щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

Читайте також: Пластикові пакети під забороною: що зміниться. Інфографіка

У якості альтернативи експерти пропонують біорозкладні пакети, які, як правило, виготовляють з крохмалю або целюлози.

"На сьогодні їхня ціна вища, ніж класичного пакета, який ми з вами звикли використовувати. Але я впевнений у тому, що ті потужності з виробництва упаковки, які зараз є в Україні, вже почали перебудовуватися. З кожним днем ​​собівартість таких біорозкладних пакетів знижуватиметься, тому що з'являтиметься певна конкуренція на ринку", — розповів Стрілець.

Від початку дії заборони, людей за використання пластикових пакетів не штрафуватимуть — покарання торкнуться тільки бізнесу. Перший штраф — від 1 700 до 3 400 грн, а за повторне порушення доведеться заплатити від 3 400 до 8 500 грн.

"Поліетиленові пакети не розкладаються в природі. Насправді, нікому невідомо — розклався чи ні виготовлений в середині минулого століття перший поліетиленовий пакет. Є різні оцінки, це може бути 100, 200, а хтось каже — 500 років. Ми чудово бачимо, що пластик просто лежить і накопичується", — зазначила співзасновниця екологічної громадської організації Ольга Сухопара.

Читайте також: Близько 70% сміття в Чорному морі становить пластик - експерт

У світі кожну секунду використовується близько 160 тис. пластикових пакетів.Це є одним із головних джерел забруднення навколишнього середовища.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", яким забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів.

Встановлена заборона не поширюватиметься на біорозкладні пластикові пакети.

Закон передбачає штрафи за використання пластикових пакетів.

Закон, як очікується, набуде чинності 1 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-