Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Укрінформ
У неділю, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про це повідомляє Укрінформ.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлений відповідно до Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Відзначення Дня перемоги над нацизмом включає в себе переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого.

Друга світова війна розпочалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. У цій війні, що тривала шість років, брала участь 61 країна з населенням близько 1,7 млрд осіб. Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Воєнні дії велися на території 40 держав.

Читайте також: День пам’яті та День перемоги: як ставляться українці до вшанування цих дат

Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Війна прийшла на частину території України, що входила тоді до складу Польщі, у перший свій день – 1 вересня 1939 року. До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах цього глобального конфлікту.

Слід зазначити, що Україна з усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Вихідці з України зробили значний внесок у перемогу над нацизмом. На боці Об’єднаних Націй вони воювали у складі армій Великої Британії та Канади - 45 тисяч осіб, Польщі - 120 тисяч, СРСР - близько 6 мільйонів, США - 80 тисяч і Франції 6 тисяч, а також в самій Україні в лавах УПА перебувало до 100 тисяч осіб.

Читайте також: 48% українців вважають, що до Другої світової призвела змова Сталіна і Гітлера

Сьогодні вшановується пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслюється солідарність та бойове братерство усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів. Разом з тим, слід перенести акцент з історії воєнних дій на історії конкретних людей, і відмовитися від святкування на користь вшанування пам’яті.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів.

День перемоги над нацизмом — не лише про перемогу, він про мільйони втрачених та скалічених життів, і українці мають добре пам'ятати цей страшний урок історії та зробити все залежне від нас, щоб не допустити це знову. Про це у Фейсбуці з нагоди Дня перемоги над нацизмом написав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

“Сьогоднішній день - не лише про перемогу, він про мільйони втрачених та скалічених життів, дітей, які так і не побачили своїх батьків, міста та села, які назавжди залишаться стертими з лиця землі. Ми повинні добре пам'ятати цей страшний урок історії та зробити все залежне від нас, щоб не допустити це знову”, - наголосив він.

Разумков додав, що з дитинства від своїх дідуся та бабусі багато чув розповідей про боротьбу за життя, втрати, страх, біль, мужність, самопожертву та гордість за перемогу, і ці історії були не вигаданими, - вони були частиною їхнього життя під час Другої світової війни.

“Ця війна зруйнувала мільйони українських родин. Через неї світ зазнав колосальних жертв та небаченої жорстокості. Дотепер важко усвідомити цифри страшної «статистики» загиблих. Це не статистика - це людські трагедії та зруйновані долі. Через біль та страждання вона показала, що мир - це, мабуть, одна з найбільших цінностей для людства”, - наголосив він.

За словами Голови парламенту, чи не кожна родина в нашій державі має свій зв‘язок із Другою світовою.

“Цього дня я завжди згадую своїх дідуся та бабусю, які ризикували своїм життям упродовж довгих років війни. І хоча їх уже немає з нами, вони продовжують жити до тих пір, поки ми про них пам’ятаємо. Світла пам’ять усім загиблим! Низький уклін та вдячність живим! З Днем Перемоги”, - зазначив він.

До Дня пам’яті та примирення 8 травня та до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня Український інститут національної пам’яті продовжує всеукраїнську безстрокову акцію «Родинні історії війни», започатковану у 2020 році. Минулого року на неї відгукнулися десятки людей, і близько 100 родинних історій було викладено у соцмережі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-