В Україні встановили розміри компенсації за шкоду після COVID-вакцинації

В Україні встановили розміри компенсації за шкоду після COVID-вакцинації

Укрінформ
Кабінет Міністрів опублікував постанову щодо деяких питань державної компенсації шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Як передає Укрінформ, постанова розміщена на Урядовому порталі.

Документом затверджено, зокрема, порядок здійснення державної компенсації шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від COVID-19, та порядок використання коштів, спрямованих на здійснення державної компенсації шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від COVID-19.

Читайте також: За наслідки вакцинації відповідальна держава - Степанов

Документом встановлено, що у разі встановлення особі групи інвалідності, пов’язаної з ускладненнями, які можуть виникнути після вакцинації від COVID-19, виплата проводиться разово у таких розмірах: у 400-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю I групи; у 350-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю II групи; у 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю III групи.

Постановою зазначено, що в разі смерті особи внаслідок вакцинації від COVID-19 членам сім’ї, батькам, утриманцям померлого проводиться виплата в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.

Але в разі отримання виплати на компенсацію шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від COVID-19, вакцинами або іншими медичними імунобіологічними препаратами для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) за процедурою ВООЗ у рамках глобальної ініціативи COVAX, виплати держкомпенсації, передбачені цією постановою, не здійснюються.

Уточнюється, що надання меддопомоги особам внаслідок виникнення ускладнень після вакцинації від COVID-19, проводиться за рахунок коштів, передбачених програмою держгарантій медобслуговування населення, або інших джерел, не заборонених законодавством.

Читайте також: Держава відшкодує можливі наслідки від вакцинації проти СOVID-19

Постановою також доповнено Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи" (Офіційний вісник України, 2009 р., № 95, ст. 3265), пунктом щодо того, що причинний зв’язок інвалідності осіб з ускладненнями, що виникли після вакцинації від COVID-19, встановлюється на підставі протоколу розслідування, що надається групою оперативного реагування на несприятливі події після імунізації, за формою, затвердженою МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за минулу добу, 22 квітня, зареєстрували 14 277 нових випадків коронавірусної хвороби. Станом на 23 квітня першу дозу вакцини від COVID-19 отримало 508 044 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-