Кількість кібератак на Україну зросла: «полюють» на органи влади та приватні фірми

Кількість кібератак на Україну зросла: «полюють» на органи влади та приватні фірми

Укрінформ
Ситуаційний центр кібербезпеки СБУ фіксує зростання кількості кібератак, які спрямовані на органи державної влади, об’єкти критичної інфраструктури та організації приватного сектору України.

Про це повідомили у пресцентрі СБУ, передає Укрінформ.

У спецслужбі зазначають, що активізувалися здебільшого хакерські угруповання, підпорядковані спецслужбам РФ.

"СБУ постійно вживає заходів із пошуку, виявлення та локалізації зазначених кібератак та кіберінцидентів, а також протидіє кіберзагрозам в ІТС (інформаційно-телекомунікаційні системи). Крім того, кіберфахівці Служби налагодили взаємодію за допомогою системи обміну даними про кібератаки на базі платформи MISP-UA та інших програмно-апаратних рішень", - заявили у спецслужбі.

Читайте також: СБУ цьогоріч запобігла близько 350 кібератакам

СБУ закликає українців бути пильними і повідомляти про всі факти можливих кібератак. Це можна зробити на таких майданчиках: incident@dis.gov.ua – для повідомлень об’єктів критичної інфраструктури та органів державної влади про виявлені кіберінциденти;

cvd@dis.gov.ua – для повідомлень щодо виявлених вразливостей в інформаційно-телекомунікаційних системах об’єктів критичної інфраструктури та органів державної влади (на умовах Публічного меморандуму);

Читайте також: Світу загрожує масштабна атака вірусом-вимагачем через мережу TOR - кіберполіція

misp.gov.ua – платформа обміну індикаторами компрометації між об’єктами критичної інфраструктури та органами державної влади, користувачі яких заздалегідь підключені (за умови укладання окремого Меморандуму).

Водночас наголошується, що СБУ розпочинає активне інформування громадськості, у тому числі через публікування звітів щодо конкретних кібератак та індикаторів компрометації. Цю інформацію можна використовувати для організації захисту комп’ютерних мереж і системної протидії кіберзагрозам національній безпеці держави. Також отримані дані дозволять підвищити рівень обізнаності технічних спеціалістів органів державної влади, заявили у спецслужбі.

Читайте також: СБУ викрила проплаченого Росією хакера, який «полював» на дані спецслужбовців

Як повідомлялося, у квітні виявлено кібератаку на ІТС органів державної влади, з використанням документів-приманок тематики COVID-19. Завантаження цих файлів (через поштові повідомлення, групи в месенджерах, тощо) та взаємодія з ними призводила до ураження комп'ютерів користувачів і вивантаження робочих файлів (із заздалегідь заданими розширеннями) на сервери зловмисників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-