Світу загрожує масштабна атака вірусом-вимагачем через мережу TOR - кіберполіція

Світу загрожує масштабна атака вірусом-вимагачем через мережу TOR - кіберполіція

Укрінформ
Кіберполіція попереджає про масштабну світову кібератаку на пристрої QNAP.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна поліція України.

"Програма-вимагач, яку використовують для кібератак, задіює архіватор 7-Zip для "шифрування" файлів. Надалі за відновлення доступу зловмисники вимагають гроші", - ідеться у повідомленні.

Потрапляючи в систему, шкідливе програмне забезпечення створює захищені паролем архіви 7-Zip розміром – 20МБ, у які "запаковує" файли, що містяться на пристрої.

Читайте також: Американська розвідка назвала Росію одним з основних джерел загроз для США і світу

"Потерпілі при відкритті текстового файлу, створеного криптолокером Qlocker, виявляють посилання на ресурс, розміщений у мережі TOR. Далі пропонується ввести персональний ID, який присвоюється пристрою вірусом-вимагачем, та у подальшому отримати електронний гаманець у криптовалюті", - повідомляють у поліції.

Для дешифрування жертві потрібно ввести пароль, що відомий лише оператору Qlocker. За відновлення доступу зловмисники вимагають у постраждалих гроші.

Читайте також: Справа на $3 мільярди: у США хакеру з України дали десять років

"Кіберзлочинці використовують критичні вразливості в операційних системах QNAP, а саме CVE-2020-2509 (вразливість дозволяє зловмисникам виконувати довільні команди в компрометованому додатку), CVE-2020-36195 (SQL-ін’єкція в QNAP Multimedia Console and Media Streaming Add-On)", - зазначають у Нацполіції.

Читайте також: Український хакер обікрав іноземні банки на десятки мільйонів доларів

Як повідомляв Укрінформ, станом на 15 квітня від початку року кіберфахівці Служби безпеки України локалізували майже 350 потенційних загроз інформаційній безпеці держави, до кримінальної відповідальності притягнуті 35 хакерів і пропагандистів, 14 зловмисників засуджені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-