Імунолог оцінив шанси появи паспортів вакцинації у першій половині року

Імунолог оцінив шанси появи паспортів вакцинації у першій половині року

Укрінформ
Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, лікар-імунолог Федір Лапій оцінює як низьку ймовірність запровадження електронних паспортів імунізації проти коронавірусу у першій половині цього року.

Про це він повідомив під час оnline-заходу для ЗМІ "Всесвітній тиждень імунізації 2021. Вакцинація зближує нас", передає кореспондент Укрінформу.

"Швидше за все, паспорти вакцинації не будуть введені у першій половині 2021 року. Питання лише обговорюється на рівні Європи, США або окремих країн, тому що, за винятком буквально кількох країн, охоплена невелика кількість людей", - сказав Лапій.

Читайте також: Комерційна COVID-вакцинація препаратом Pfizer наразі неможлива - імунолог

Він зазначив, що всі українці, які зараз проходять вакцинацію, вносяться до електронної бази. Україна проводить перемовини з іншими державами щодо визнання цих баз. "Поки що це лише дискусії, але не близька перспектива", - додав Лапій.

При цьому імунолог зауважив, що в Україні вже затверджені сертифікати імунізації - так звана форма 063-1 (о). "В принципі, сучасна людина повинна мати із собою карту імунізації. Коли ви подорожуєте, то можете відкрити останню сторінку свого закордонного паспорта і прочитати 4-й абзац. Відповідно до міжнародних правил охорони здоров'я іноземна держава, до якої ви прибули, може зажадати документ щодо вакцинації проти хвороб", - прокоментував лікар.

За його словами, питання про наявні щеплення від різних інфекційних хвороб можуть виникнути у тому випадку, якщо подорожуючій людині знадобиться медична допомога.

Читайте також: На пів мільйона доз AstraZeneca лише один випадок тромбозу – імунолог

Як повідомлялося, 15 квітня віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та віцепрезидент Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова обговорили початок спільної роботи над сумісністю цифрового сертифікату про імунітет проти коронавірусу (Digital Green Certificate).

Євросоюз планує з 15 червня ввести у дію цифрові сертифікати, які міститимуть інформацію про вакцинацію або набуття імунітету проти коронавірусу.

Читайте також: Трюдо каже, що «паспорти вакцинації» сприятимуть дискримінації людей

Дія сертифікатів поширюватиметься на країни-члени Європейського економічного простору – Ісландію, Ліхтенштейн та Норвегію, а також на Швейцарію, за умови взаємності.

Передбачається, що буде три різновиди таких документів: сертифікат вакцинації, сертифікат тестування та сертифікат одужання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-