Комерційна COVID-вакцинація препаратом Pfizer наразі неможлива - імунолог

Комерційна COVID-вакцинація препаратом Pfizer наразі неможлива - імунолог

Укрінформ
Комерційна вакцинація вакциною виробництва Pfizer-BioNTech чи іншою вакциною наразі неможлива, кожна доза на обліку, також країни зараз обмежують експорт вакцин.

Про це в коментарі Укрінформу, розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

“Вакцина Pfizer відсутня в продажу взагалі, вона йде лише під державні контракти. Я не чув, щоб десь в Німеччині, або в Ізраїлі пограбували склад зберігання вакцин Pfizer. Країни обмежують експорт: ЄС заборонив експорт вакцини, Індія, Китай так само обмежує експорт, США від початку обмежували експорт”, - сказав Лапій.

Він додав, що вакцина Pfizer поставляється в шестидозних флаконах, і неможливо якимось чином забезпечити провезення через кордони навіть невикористаних доз.

“Це шестидозний флакон, для отримання дози потрібно прийти на пункт щеплення. В Ізраїлі, в США (де здійснюють вакцинацію вакциною Pfizer — ред.) не такий рівень корупції, як в Україні. Мені важко уявити, що можна прийти на пункт щеплення і за якусь суму вам цю вакцину віддадуть. На кого її спишуть, як її перевозити? Ізраїль, наприклад, має 0 розлив-втрат вакцини (тобто всі дози з шестидозного флакону використовуються через короткий термін після його відкриття — ред.). І кожна доза - на обліку і звіряється. Скільки потрібно доз привезти в Україну — 10, 20 флаконів? Так стане ж відомо, що їх десь не використали”, - зауважив лікар.

Як повідомлялося, раніше мер Івано-Франківська Руслан Марцинків заявив в ефірі 4 каналу, що в Івано-Франківську начебто проводять вакцинацію від COVID-19 на комерційній основі вакциною Pfizer. Згодом він написав у Фейсбуці, що ця інформація не відповідає дійсності, а він обмовився. Раніше в ЗМІ також з’являлася інформація про те, що Києві в одній з приватних клінік проводиться вакцинація від COVID-19.

Читайте також: Американський регулятор дав добро Moderna на 15 доз в ампулі, аби прискорити вакцинацію

В Україну вакцина розробки Pfizer-BioNTech очікувалася в рамках поставок глобальної ініціативи COVAX в розмірі 117 тис. доз ще лютому 2021 року. Через великий попит в світі поставки відтермінувалися, і за даними МОЗ, перші поставки в Україну Pfizer-BioNTech від COVAX очікуються протягом першої половини квітня. Також МОЗ повідомило, що отримало підтвердження від COVAX про виділення ще майже 1 млн доз вакцини Pfizer-BioNTech.

Вакцина Pfizer-BioNTech - це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Читайте також: Степанов сказав, за яких умов COVID-вакцини можна буде купити в аптеці

Вакцину внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ і дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді та ЄС.

Температура зберігання вакцини розробки Pfizer/Biontech - від -70 до -80 градусів. Після розмороження флакону вакцина може зберігатися протягом 5 діб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-