Лідери церков закликали разом рятувати екологію

Лідери церков закликали разом рятувати екологію

Укрінформ
Із нагоди Всеукраїнського дня довкілля, який відзначається17 квітня, та 35-х роковин трагедії на Чорнобильській АЕС Всеукраїнська рада церков і релігійних організації (ВРЦіРО) закликала кожного громадянина України зробити свій автентичний внесок задля збереження спільного природного дому.

Про це, передає Укрінформ, ідеться у зверненні ВРЦіРО.

"Вже восьмий рік разом з людьми від воєнних дій на сході України страждає все створіння Боже – природа. Масова вирубка лісів, зокрема на схилах Карпат; знищення природи неконтрольованим видобутком бурштину; забруднення повітря тепловими електростанціями, металургійними та хімічними підприємствами, а також транспортом; виснаження та деградація земель, забруднення ґрунтів і підземних вод відходами тваринництва та внаслідок надмірного використання мінеральних добрив та отрутохімікатів у сільському господарстві; забруднення довкілля побутовими та промисловими відходами; хаотична забудова зелених зон у містах..., – все це лиш окремі фрагменти сумної картини загальної екологічної ситуації нашої країни... Руйнування нашого спільного дому є соціально-екологічним гріхом", - йдеться у зверненні релігійних лідерів за підписом головуючого Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчука).

Щоб подолати екологічну кризу, ВРЦіРО наголосила на потребі створити сучасну систему нагляду за станом природного довкілля, вдосконалити екологічне законодавство та впровадити механізми його ефективного виконання на всіх рівнях.

"Якби досконало не були прописані норми поводження з відходами, які б заборони рубок не приймались, – вони не будуть діяти та виконуватись без належної системи контролю, юридичної відповідальності, підвищення обізнаності та екологічної (в тому числі й еколого-правової) свідомості населення", - наголошує ВРЦіРО.

Лідери церков також акцентують на важливості екологічної освіти та виховання, закликавши привчати до природоохоронного бачення вже з дитинства, у сім’ї, дитсадках, школах та вишах.

Читайте також: Сьогодні відзначають День довкілля

"Кожен має усвідомити особисту відповідальність за збереження нашого спільного дому, що не має обмежуватись на окремі акції як наприклад висаджування дерев, розчищування джерел та прибирання природного довкілля. Потрібен є цілісний підхід й мудре управління природними дарами, бережливе ставлення до речей, одежі, житла, води, енергії та інших ресурсів у всіх без виключення сферах нашого життя та діяльності", - йдеться у зверненні ВРЦіРО.

Як повідомляв Укрінформ, День довкілля відзначають в Україні в третю суботу квітня щорічно, починаючи з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98 на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій.

День довкілля також відзначають у світі. Цього ж дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-