Степанов: За проплаченими контрактами Україна вже мала отримати 3,9 мільйона доз вакцин

Степанов: За проплаченими контрактами Україна вже мала отримати 3,9 мільйона доз вакцин

Укрінформ
Україна в цьому півріччі вже мала отримати 3,9 млн доз вакцин від коронавірусу, але контракти і поставки зриваються по всьому світу.

Про це сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час виступу на годині запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У світі немає ринку вакцин, де можна прийти і вибрати будь-яку на свій смак і бажання. Ринку не існує, але є піратська і подекуди цинічна боротьба з використанням політичних і жорстких економічних інструментів. Лише в цьому півріччі за проплаченими контрактами, без урахування ініціативи Covax, ми вже мали отримати 3,9 млн доз вакцин", - сказав Степанов.

Він зазначив, що контракти і поставки зриваються по всьому світу, уряди прямо забороняють своїм виробникам відправляти вакцини на експорт. Так, у березні Італія заблокувала експорт партії вакцини AstraZeneca в Австралію, а уряд Індії призупинив відправку Україні 1,5 млн доз вакцин AstraZeneca.

Читайте також: МОЗ очікує вакцину від Sinovac наприкінці квітня

Як повідомляв Укрінформ, в Україну 16 квітня доставлено першу партію вакцини проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech.

В Україні вакцинація від COVID-19 розпочалася 24 лютого. 23 лютого прибула партія з 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Covishield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca. 13 квітня розпочався процес щеплення проти коронавірусу вакциною CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech. Наразі в Україну доставлено 215 тис. доз цієї вакцини.

Окрім цього, за даними МОЗ, в липні очікуються 10 млн доз вакцини Novavax, в квітні-травні очікується ще 1,5 млн доз вакцини Covishield. Також мають бути доставлені 1,7 млн доз вакцини китайського виробника Sinovak.

Читайте також: В ЮНІСЕФ сказали, коли Україні чекати наступну партію вакцини від COVAX

6 квітня Україна уклала договір з американською корпорацією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини проти коронавірусу. Постачання відбуватиметься протягом року. Уряд виділив на закупівлю цієї вакцини 6,5 млрд грн, зробивши тимчасовий перерозподіл бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-