Двох суддів КСУ виправдали у справі про конфлікт інтересів

Двох суддів КСУ виправдали у справі про конфлікт інтересів

Укрінформ
Голосіївський районний суд міста Києва виправдав суддів Конституційного суду Ігоря Сліденка та Ірину Завгородню у справі за адміністративними протоколами Національного агентства з питань запобігання корупції щодо порушення законодавства про запобігання конфлікту інтересів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

«Голосіївський районний суд міста Києва виніс рішення щодо суддів Конституційного Суду України (КСУ) Ігоря Сліденка та Ірини Завгородньої. Слухання відбулися за протоколами, складеними Головою Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександром Новіковим. Суд виправдав Ігоря Сліденка та Ірину Загородню в цих справах», - повідомляє НАЗК.

Нацагентство зазначає, що, на думку судді у справі, притягнення суддів до відповідальності за вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів є неможливим через те, що на розгляд Великої палати КСУ було подано заяви про самовідвід від них самих, а також від представника Президента України в КСУ. У рішенні суддя також зазначила, що не вбачає можливим притягнення суддів КСУ до адміністративної відповідальності, оскільки КСУ є колегіальним органом, усі рішення якого приймаються більшістю голосів. Суддя не встановила наявності причинно-наслідкового зв’язку між голосуванням та прийняттям рішення.

Водночас у НАЗК повідомляють, що ч. 1 ст. 60 Закону України «Про Конституційний Суд України» прямо забороняє суддям КСУ брати участь у прийнятті рішень, щодо яких у них наявний конфлікт інтересів. «Тобто навіть наявність такої заяви не може бути підставою для участі у прийнятті рішення. Крім того, ці судді взагалі не заявляли про самовідвід після того, як їм стало відомо про конфлікт інтересів, як цього прямо вимагає від них закон», - пояснюють в агентстві.

Читайте також: Призначення суддів КСУ: Совгиря назвала ризики включення іноземних прокурорів до конкурсної комісії

Суд відійшов від багаторічної практики щодо депутатів рад різних рівнів, яких притягають до відповідальності як членів колегіальних органів за голосування в умовах конфлікту інтересів. Також НАЗК зазначає, що, на думку суду, суддів КСУ взагалі неможливо притягнути до адміністративної відповідальності в разі голосування за рішення КСУ в умовах конфлікту інтересів.

«Зазначимо, що таке розуміння законодавства судами робить неможливим притягнення будь-якого судді КСУ до адміністративної відповідальності. При цьому менше року тому — 29.09.2020 — той самий Голосіївський районний суд міста Києва в справі щодо голови КСУ стверджував, що навіть голова КСУ може бути притягнутий до адміністративної відповідальності», - додають у НАЗК.

Нацагентство повідомляє, що рішення суду є остаточним, оскільки агентство не має права на апеляцію у подібних справах.

Як повідомлялося, 1 лютого голова НАЗК Олександр Новіков склав протоколи про адміністративне правопорушення щодо суддів КСУ Володимира Мойсика, Ігоря Сліденка та два протоколи стосовно судді КСУ Ірини Завгородньої.

Стосовно суті претензій НАЗК до суддів КСУ Новіков зазначив, що під час участі в розгляді рішення щодо е-декларування всі троє суддів діяли в умовах конфлікту інтересів, що містить ознаки адміністративного правопорушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-