Рада має ухвалити новий закон про профтехосвіту – депутатка

Рада має ухвалити новий закон про профтехосвіту – депутатка

Укрінформ
Верховна Рада має ухвалити новий закон про професійну (професійно-технічну) освіту замість закону, який діє з 1998 року.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосила голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина у Фейсбуці.

"Зараз Міністерство освіти і науки робить все, щоб не тільки зберегти діючі профтехучилища, а також разом з місцевою владою створити на місцях навчально-практичні центри, де молодь може здобути професійні навички. Але їх зусиль замало. Тут потрібна активна участь багатьох міністерств і відомств, а також самих роботодавців. Крім того, Верховна Рада має ухвалити новий закон про професійну (професійно-технічну) освіту замість закону, який діє з 1998 року", - зауважила Гришина.

Вона додала, що саме тому Президент Володимир Зеленський видав указ, в якому доручив Кабінету Міністрів терміново розробити програму модернізації, а по суті, відродження системи професійної (професійно-технічної) освіти.

Гришина також розповіла, що за останні 15 років в Україні чисельність закладів професійно-технічної освіти скоротилась майже вдвічі.

"Цілісні комплекси разом з гуртожитками, учбові корпуси і майстерні беззмістовно і за безцінь передавались іншим організаціям і навіть в приватні руки", - зазначила депутат.

За її словами, "в результаті такої кричущої бездіяльності минулої влади сьогодні в країні створилась катастрофічна ситуація, коли діючі підприємства, сільськогосподарське виробництво, малий і середній бізнес, фермерські господарства відчувають гострий дефіцит, перш за все, в кваліфікованих робітниках".

"Тому вони вимушені набирати людей з вулиці, виплачувати їм зарплату в конвертах. При цьому бюджет не отримує податки, а самі працівники не мають ніякого соціального захисту. Тому не дивно спостерігати низьку якість робіт і непоодинокі випадки травматизму", - написала Гришина.

Читайте також: Документи до закладів профтехосвіти можна буде подати дистанційно

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 31 березня підписав указ про утворення Ради з питань розвитку професійно-технічної освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-