Соціальний психолог назвав ірраціональними народні запити на деолігархізацію

Соціальний психолог назвав ірраціональними народні запити на деолігархізацію

Укрінформ
В українському суспільстві існує три різних запити на деолігархізацію, далеких від справжнього значення цього процесу.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив соціальний психолог Олег Покальчук.

«Існує три різних взаємозаперечних запити: «грабувати награбоване», «щоб був порядок», і на справедливість, яка вища за закон. Всі ці запити дійсно народні, й тому цілком ірраціональні», - сказав він.

Покальчук додав, що влада, залежно від ситуації, вправно натискає на ці клавіші, відводячи гнів від себе у бік офіційних багатіїв.

«Оскільки народ знає про олігархів виключно з телевізора, то навіть та його частина, яка з першого разу може вимовити слово «деолігархізація», пояснити далі сам пропонований процес без конспірології вже не в змозі», - вважає соціальний психолог.

Стосовно впливу олігархів на політичну систему України, Покальчук зауважив, що насправді його немає, бо «вони самі, а не весь той ляльковий театр, який називається «партіями», і є політичною системою України».

За його словами, в новітній історії України немає нічого хорошого чи поганого, де не було б сліду олігархічного впливу.

Читайте також: Зеленський і Байден у розмові наголосили на важливості боротьби з олігархами

«Ця країна залежить від олігархів, бо коли вони сердяться, то можуть дуже швидко вказати демократично обраній владі на її справжнє місце. Винятком стають тільки ті, за кого серйозно беруться американці. Ну, тоді вже й ми собі «у свинячий голос» підключаємося», - констатував Покальчук.

Як повідомлялося, 5 березня держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про санкції Сполучених Штатів щодо Ігоря Коломойського. Бізнесмену, його дружині та дітям заборонено в'їзд у США.

Офіс Президента України подякував США "за підтримку деолігархізації".

Коломойський входить до десятки найбагатших українців. Журнал "Forbes Україна" 2020 року оцінював його статки в $1 млрд (восьме місце у списку найбагатших), журнал НВ – у $1,18 млрд (шосте місце).

Прессекретар Президента Володимира Зеленського Юлія Мендель, 12 березня, відповідаючи на запитання аналітичного видання Reorg, заявила, що в Офісі Президента України не виключають запровадження санкцій проти колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського та його екстрадиції до США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-