Сьогодні - День весняного рівнодення та Міжнародний день щастя

Сьогодні - День весняного рівнодення та Міжнародний день щастя

Укрінформ
Сьогодні, 20 березня, День весняного рівнодення — початок астрономічної весни.

Рівнодення - це момент часу, коли центр сонячного диска переходить через небесний екватор. Це буває двічі на рік: один раз в березні (20 або 21 березня), а другий - у вересні (22 або 23), в день осіннього рівнодення. Слово «рівнодення» означає, що в цей день тривалість дня і ночі однакова.

Сьогодні ж, починаючи 2013 року, за ініціативою ООН відзначається Міжнародний день щастя. Свято було встановлено для визначення важливості щастя в житті людей в усьому світі. Щороку, приурочений до цього дня, публікується Міжнародний індекс щастя, який враховує рівень доходу, очікувану тривалість життя, ступінь соціальної підтримки, особистої свободи, ставлення людей до корупції і щедрість народу. Рейтинг охоплює 153 країни. Очолюють його Фінляндія, Данія та Швейцарія, а замикає Афганістан. У порівнянні з попереднім рейтингом, в 2020 році Україна піднялася на 10 пунктів і посідає 123 місце.

Водночас, цього дня відзначають Міжнародний день французької мови. Як відомо, офіційними мовами ООН є англійська, арабська, іспанська, китайська, російська і французька мови (при цьому англійська і французька є мовами повсякденного професійного спілкування).

Читайте також: Жити без переведення годинників: Рада відправила законопроєкт на доопрацювання

З метою підтримки рівноправ’я всіх шести офіційних мов ООН встановила для кожної з них окрему дату. Так, День китайської мови відзначається 20 квітня, англійської мови – 23 квітня, французької – 20 березня, російської – 6 червня, іспанської – 12 жовтня і арабської – 18 грудня.

Дату 20 березня для французької мови обрано через те, що раніше цього дня, починаючи з 1988 року, відзначався Міжнародний день франкофонії. 20 березня 1970 року в м. Ніамей (Нігер) була створена перша міждержавна організація франкомовних країн – Агентство з культурного і міждержавного співробітництва франкомовних країн із штаб-квартирою в Парижі (на сьогодні об’єднує 56 держав). Цей день присвячений 300 мільйонам франкомовних людей, для понад 75 мільйонів з яких французька мова є рідною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-