На реформу шкільного харчування торік витратили понад 400 мільйонів – Шкарлет

На реформу шкільного харчування торік витратили понад 400 мільйонів – Шкарлет

Укрінформ
На реформу шкільного харчування у 2020 році було витрачено понад 400 млн гривень з бюджету.

Про це під час виступу на діалоговій платформі "Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії" повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, передає кореспондент Укрінформу.

"В частині реалізації реформи шкільного харчування дуже багато коштів було виділено на закупівлю обладнання для їдалень, харчоблоків. В цілому, у бюджеті 2020 року більше ніж 400 млн гривень було використано саме на ці цілі. Дуже важливо, що майже 100 млн гривень було дофінансовано з місцевих бюджетів", - сказав міністр.

За його словами, лише 7% дітей і 10% батьків на сьогодні задоволені старою системою шкільного харчування.

Шкарлет повідомив, що вже у квітні очікується підписання меморандуму між першою леді Оленою Зеленською, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Посольством Швейцарії про взаєморозуміння та співпрацю в реформі шкільного харчування.

Як повідомлялося, із 1 січня 2021 року вступив у дію новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я № 2205.

Читайте також: Нове меню у школах: Зеленська скуштувала страви разом із учнями

Зокрема, змінюються підходи до організації харчування, дозволяється організовувати кейтеринг, але за умови відповідності безпечності та якості харчових продуктів, які базуються на системі HACCP (концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які впливають на безпечність продукції). Встановлено також низку обмежень щодо продуктів із вмістом солі, цукру, жирів.

Санітарним регламентом також встановлюється перелік продуктів, які заборонено продавати в школах у буфетах та автоматах - снеки, м'ясні та рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солона риба тощо. Встановлена група харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні - злакові, овочі, фрукти, молочні продукти.

Врегульовується й питання харчування дітей з особливими потребами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-