У Раді зареєстрували законопроєкт про відповідальність виробників вакцин

У Раді зареєстрували законопроєкт про відповідальність виробників вакцин

Укрінформ
Виробників вакцин пропонують звільнити від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування цих вакцин.

Як свідчать дані на порталі Верховної Ради, відповідний проєкт закону № 5247 зареєстрований у парламенті, передає Укрінформ.

Як йдеться у пояснювальній записці до документу , пропонується внести зміни до закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання.

Читайте також: На пів мільйона доз AstraZeneca лише один випадок тромбозу – імунолог

Зазначається, що з урахуванням обставин, за яких були розроблені вакцини для профілактики COVID-19, що на сьогодні застосовуються в межах дозволу на екстрене застосування для боротьби з пандемією, учасники механізму COVAX погоджуються звільнити виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування цих вакцин.

Законопроєкт розроблено для забезпечення можливості виконання даної вимоги отримання Україною вакцини в межах механізму COVAX.

Читайте також: В Японії фіксують випадки анафілаксії після введення вакцини Pfizer

Як повідомляв Укрінформ, Україна має отримати в межах глобальної ініціативи COVAX 8 млн доз вакцини. Поставка першої партії вакцини Pfizer у кількості 117 тис. доз очікувалася в середині лютого.

23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, виробленої на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Читайте також: В Ізраїлі у 13 осіб паралізувало обличчя після щеплення вакциною Pfizer

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca.

Також наприкінці 2020 року Україна уклала угоду на постачання 1,9 млн доз вакцини виробництва Sinovac Biotech. 10 березня МОЗ повідомило про реєстрацію вакцини китайського виробника Sinovac Biotech "Короновак". Очікується, що перша поставка цієї вакцини складе 700 тис. доз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-