Степанова не влаштовують темпи вакцинації — збирає нараду з регіонами

Степанова не влаштовують темпи вакцинації — збирає нараду з регіонами

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я не влаштовують темпи вакцинації від COVID-19, сьогодні з цього приводу відбудеться селекторна нарада з керівництвом регіонів за участі керівництва Офісу Президента.

Як передає Укрінформ, про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив на брифінгу.

“Одразу можу наголосити, що мене не влаштовують ці цифри (кількість проведених щеплень на добу - ред.). Я інше ставив завдання... На кінець минулого тижня ми мали вийти на 10 тисяч осіб і далі збільшувати цю кількість. ... Сьогодні вирішив особисто втрутитися в ситуацію ... Сьогодні проведемо відповідний селектор, в якому візьмуть участь голови ОДА, керівництво Офісу Президента, директори департаментів охорони здоров’я, які є координаторами на місцях щодо питання вакцинації”, - сказав Степанов.

Читайте також: Степанов заявляє про третю COVID-хвилю в Україні

Також міністр закликав медичних працівників не зволікати з щепленням від COVID-19.

“Хочу звернутися до медиків. Ви працюєте на передньому краї у вкрай небезпечних умовах, на “ковідному нулі”. Ви щодня рятуєте життя українців і маєте отримати максимальний захист від коронавірусу. Наголошую, вакцинація захищає вас від інфікування переважною більшості циркулюючих штамів. Ті з вас, хто отримав щеплення, точно захищений від середнього і важкого перебігу хвороби, а також смерті. Якщо ви запитаєте себе, чи потрібно вакцинуватися, якщо вже перехворіли, однозначно — так. Кожен з вас після хвороби має різний титр антитіл, і лише вакцина повертає їх до безпечних показників. Закликаю медиків не зволікати з вакцинуванням і захистити себе”, - сказав Степанов.

Міністр нагадав, що вакцинація в Україні стартувала з 24 лютого, станом на ранок вівторка 9 березня було вакциновано 19 118 осіб.

З цієї кількості, за словами Степанова, було зафіксовано лише 185 повідомлень про побічні ефекти від імунізації. Він наголосив, що інформація, яка шириться інформаційним простором про важкі побічні ефекти від вакцинації є фейком.

“На майже 20 тисяч щеплень ми отримали 185 повідомлень. Ми фіксуємо будь-які повідомлення, які є від вакцинації: починаючи від почервоніння шкіри, закінчуючи підвищенням температури. Жодних важких наслідків від вакцинації при здійсненних майже 20 тис. щеплень не зафіксовано”, - сказав Степанов.

Читайте також: Українські лікарі розвіяли міфи про вакцину Covishield

За його словами, є тільки один випадок, коли у щепленого медпрацівника дві доби трималася температура.

“Якщо порівняти такі побічні ефекти як підвищена температура, головний біль, втомлюваність, які можуть спостерігатися максимум добу, і порівняти, що несе за собою вакцина - захищає від смертельної недуги. Я ще раз наголошую — вакцинація дорівнює життю”, - сказав Степанов.

Він наголосив, що питання здоров'я громадян зараз є питанням національної безпеки, і додав, що з фейками стосовно вакцин стикалися і інші країни.

“Хочу вкотре заперечити недостовірну інформацію про вакцину, яку ми використовуємо, класичні фейки про вакцину Ковішилд, які не раз спостерігали вчені, експерти, та навіть уряди Канади та Великобританії про те, що ця вакцина не є дієвою, що ця вакцина не є ефективно. Ще раз звертаюсь до вас, шановні українці. Це та вакцина, яка повністю рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров'я до використання, це та вакцина, яка використовується Великобританію, Канадою, які її закуповують. Цю вакцину використовують у всьому світі”, - сказав Степанов.

Читайте також: Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин: пояснення МОЗ

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація від коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого. 23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, і вироблену на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents.

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. 

Вакцинація проти COVID-19, згідно з національним планом щеплення, проводитиметься в 5 етапів. На першому етапі мають бути вакциновані медичні працівники, які надають медичну допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-