Українські лікарі розвіяли міфи про вакцину Covishield

Українські лікарі розвіяли міфи про вакцину Covishield

Відео
Укрінформ
Українські лікарі та медперсонал влаштували флешмоб на підтримку вакцинації від коронавірусу "Я — лікар, я — вакцинуюсь". Вони публічно роблять щеплення і діляться своїми відчуттями у соціальних мережах.

Про це повідомляє телеканал "Дом", передає Укрінформ.

Акція має на меті розвіяти міфи та фейки про вакцинацію препаратом Covishield.

Сімейний лікар Олена Матейчук зробила щеплення цією вакциною два дні тому, хоча на COVID-19 уже перехворіла. Тепер щодня у соцмережі ділиться інформацією про самопочуття.

"Вакцина в жодному разі не становить загрози. Вона не вбудовується в вашу ДНК. Вона не змінює вашу імунну систему. Вона не робить слабшим імунітет. Навпаки — вакцина змушує імунітет приготувати антитіла до збудника вірусу та бути готовим до того, що, коли вірус потрапить в організм, або імунітет відразу його вб'є, або ви будете мати легку форму (захворювання - ред.)", — розповіла медик.

Читайте також: У Запоріжжі публічно вакцинувались чиновники - у приклад іншим

Лікар-офтальмолог Миргородської лікарні інтенсивного лікування Ірина Дишлева працює з пацієнтами з коронавірусом, але сама на COVID-19 поки що не хворіла. Вона вакцинувалася разом з батьками препаратом Covishield.

"Це препарат, який зроблений на заводі світового лідера з виробництва вакцин. 65% вакцин у світі виробляються саме на цьому заводі в Індії. Всі клінічні дослідження ця вакцина пройшла, щоб її пустили в широке застосування. Вакцина однозначно безпечна", — наголосила Дишлева.

Флешмоб "Я — лікар, я — вакцинуюсь" став реакцією на численні повідомлення в соцмережах про те, що тим, хто перехворів, щеплення нібито не потрібні. Але колективний імунітет в цьому випадку не виробляється, наголошують медики.

За словами Матейчук, багато людей зараз інфікуються коронавірусом повторно. "Це свідчить про те, що після перенесеної хвороби імунітет не зберігається довічно, тому, якщо ми усі вакцинуємося, зробимо це настільки швидко, наскільки у нас вийде, є хороший шанс, що ця пандемія скінчиться", — аргументує медик.

Читайте також: Головний санлікар назвав чотири протипоказання до щеплення вакциною Covishield

Як повідомлялося, вакцинація від коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого. 23 лютого в Україну було доправлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, виробленої на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацій Crown Agents.

За даними МОЗ, станом на 8 березня в Україні щеплено від коронавірусу 17 947 осіб, з них за добу 910.

Від початку пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 1 406 800 осіб, зокрема за добу 5572.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-