Головний санлікар назвав чотири протипоказання до щеплення вакциною Covishield

Головний санлікар назвав чотири протипоказання до щеплення вакциною Covishield

Укрінформ
Згідно з інструкцією виробника, протипоказаннями до застосування вакцини Covishield/AstraZeneca є підвищена чутливість до діючої речовини вакцини, лихоманка при супутніх захворюваннях, порушення згортання крові та ослаблений імунітет.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Наразі інструкція препарату Covishield/AstraZeneca передбачає наступні протипоказання до проведення вакцинації: перше — наявна підвищена чутливість до діючої речовини вакцини, зазначеної в інструкції виробника, друге — супутні захворювання, які супроводжуються значним підвищенням температури, зокрема лихоманка. Хотів би наголосити, що незначне підвищення температури, тобто субфебрильна температура або застуда, не є протипоказанням до вакцинації. В цей період робити щеплення можна, але після консультації з лікарем", - розповів Ляшко

Крім того, за словами Ляшка, протипоказаннями є порушення згортання крові, а також вакцинація осіб з ослабленим імунітетом.

Читайте також: Ляшко пояснив, як відбуваються COVID-щеплення поза чергою

"В цих випадках потрібна додаткова консультація з лікарем, і саме він прийме рішення щодо доцільності та проведення щеплення проти COVID-19", - сказав Ляшко.

Читайте також: Глава МОЗ каже, що всі охочі вакцинуються до кінця року

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я дозволило проводити щеплення від COVID-19 невикористаними дозами вакцини, які залишаються після щеплення медичних працівників на першому етапі вакцинальної кампанії. Зокрема, дозволяється з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот з метою популяризації імунізації від коронавірусної хвороби.

Вакцину Covishield/AstraZeneca постачають в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

1 березня від COVID-19 вакцинувався міністр охорони здоров'я Максим Степанов, а 2 березня, під час робочої поїздки в зону проведення операції Об’єднаних сил, вакциною Covishield вакцинувався Президент Володимир Зеленський.

Читайте також: Алергічну реакцію зафіксували в 1,2% вакцинованих від коронавірусу - Степанов

Також для популяризації вакцинації щеплення зробили в.о. голови Національної служби здоров'я Андрій Віленський та головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-