У Києві попрощалися з першим главою МЗС Анатолієм Зленком

У Києві попрощалися з першим главою МЗС Анатолієм Зленком

Фото
Укрінформ
У Дипломатичній академії відбулася церемонія прощання з першим міністром закордонних справ незалежної України Анатолієм Зленком.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, віддати останню шану вчителю і видатному дипломату прийшли Президент Володимир Зеленський, працівники Офісу глави держави, колишні очільники МЗС Володимир Огризко, Костянтин Грищенко, Павло Клімкін, Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, чинний міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і керівники міністерства, українські дипломати та пересічні громадяни.

Церемонія прощання з першим міністром закордонних справ незалежної України Анатолієм Зленком/ Фото Євгена Котенка

Кулеба у коментарі журналістам зазначив, що сьогодні відбулося прощання не просто з першим міністром закордонних справ незалежної України, а в буквальному сенсі з одним із засновників Української держави, на плечах якого був процес її визнання іншими державами, встановлення дипломатичних відносин, вступ до перших міжнародних організацій уже як незалежної країни.

"Мало хто знає, що Анатолій Зленко був першим, хто сказав відкрито про європейське і євроатлантичне майбутнє України. Багато речей він не міг казати прямо, тому що на початку 90-х це все ще було дуже складно і було різне сприйняття, але він заклав підвалини нашого курсу до ЄС і НАТО", - сказав Кулеба.

Читайте також: Найвища відзнака МЗС носитиме ім’я Анатолія Зленка

Міністр також відзначив, що Анатолій Зленко мав ще одну важливу рису - він вірив у те, що Україна повинна мати гарні відносини із сусідами.

"Але він ніколи не вагався, якщо було потрібно йти на жорсткі рішення щодо сусідів, які не поважали українські інтереси. І в цьому плані я продовжую його політику і дотримуюсь тієї самої лінії", - запевнив Кулеба.

Своєю чергою п'ятий президент України Петро Порошенко акцентував, що мало хто уявляє масштаб особистості "батька-засновника" української дипломатії, першого міністра закордонних справ, людини, яка виховала цілу плеяду відомих українських дипломатів.

За його словами, більш як половина міністрів закордонних справ України працювали безпосередньо у команді Зленка.

"Його називали "генерал". Я не знаю, чому, але коли Анатолій Максимович з'являвся в міністерстві, у кімнаті всі вставали. Не тому, що він цього вимагав, а тому, що це було ознакою поваги", - поділився Порошенко.

Після церемонії прощання Зленка поховали на Байковому цвинтарі.

Як повідомляв Укрінформ, Анатолій Зленко помер 1 березня на 83-му році життя.

Зленко народився 2 червня 1938 року в смт. Ставище Київської області.

У 1959 році закінчив Київський гірничий технікум. Працював гірничим майстром шахти в місті Кадіївка (Стаханов). 1967 року закінчив Київський університет.

У 1967-1973 роках був аташе, другим секретарем відділу міжнародних органуізацій МЗС УРСР. З березня 1973 року працював у Секретаріаті ЮНЕСКО в Парижі. З 1979 року — радник відділу міжнародних організацій у справах ЮНЕСКО МЗС УРСР. З жовтня 1983 року по березень 1987 року — постійний представник УРСР при ЮНЕСКО.

З квітня 1987 року — заступник міністра, з липня 1989 року по липень 1990 року — перший заступник міністра закордонних справ УРСР.

З липня 1990 року по 25 серпня 1994 року Зленко був першим міністром закордонних справ незалежної України.

З вересня 1994 року по вересень 1997 року — постійний представник України при ООН.

У 1997 - 2000 роках був послом України у Франції та постійним представником України при ЮНЕСКО, а - 23 листопада 1998 року - представником України у Виконавчій раді ЮНЕСКО.

Зленко перебував на посаді посла України в Португалії з квітня 1998 до жовтня 2000 року (за сумісництвом).

З жовтня 2000 року по вересень 2003 перебував на посаді міністра закордонних справ України. Після чого став радником Президента України з міжнародних питань.

З грудня 2003 року представляв Україну в Комісії ООН з прав людини.

З 2010 року Зленко обіймав посаду декана факультету міжнародних відносин Київського славістичного університету.

Володів англійською, іспанською, португальською та французькою мовами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-