Більшість повідомлень про замінування надходять з ОРДЛО та Росії — радник Авакова

Більшість повідомлень про замінування надходять з ОРДЛО та Росії — радник Авакова

Укрінформ
Оскільки більшість неправдивих повідомлень про замінування надходять з окупованих територій Донбасу та з Росії, притягнути винних до відповідальності вкрай складно.

Про це розповів радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко в програмі "5 вопросов на злобу дня" на телеканалі "Дом", передає Укрінформ.

Він зазначив, що неправдивість повідомлення про мінування підтверджується тільки в процесі перевірки — правоохоронці реагують на кожне таке повідомлення. Найчастіше такі повідомлення надходять на електронну пошту, в них вказуються нібито заміновані об'єкти.

"Є певні проблеми з виявленням відправників. Тому що часто вони перебувають за межами території нашої країни. Дуже часто така інформація надходить із Росії або ж з окупованих територій Донецької та Луганської областей", — розповів Мартиненко.

Через те, що більшість таких повідомлень надходять з ОРДЛО та Росії, притягнути винних до відповідальності вкрай складно.

Читайте також: Псевдомінування є одним із інструментів гібридної війни - МВС

"Встановлюються люди, встановлюється IP-адреса навіть, а далі — ця адреса розташована на окупованій території Донецької, Луганської областей. А проведення повного розслідування вже там для нас ускладнено", — додав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада на засіданні 2 березня ухвалила закон про посилення відповідальності за неправдиве замінування (законопроєкт №3911).

Законом "Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян" вносяться зміни, якими передбачається відповідальність у вигляді позбавлення волі від 4 до 8 років для "телефонних терористів" якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти або якщо воно спричинило тяжкі наслідки чи вчинене повторно.

На сьогодні завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-