Прикордонники передали у музей бойовий автомобіль з позивним «Бронежаба»

Прикордонники передали у музей бойовий автомобіль з позивним «Бронежаба»

Фото
Укрінформ
Прикордонники передали Національному музею історії України у Другій світовій війні бойовий автомобіль марки УАЗ-3303 (позивний – Бронежаба).

Це перший броньований автомобіль, яким волонтери у 2014 році забезпечили Луганський прикордонний загін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив на церемонії передачі в Києві заступник голови Державної прикордонної служби Сергій Сердюк, автомобіль став першим в історії прикордонного відомства броньованим автомобілем, який врятував життя великої кількості прикордонників.

Передача бойового автомобіля (позивний - Бронежаба) / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Сердюк наголосив, що 2014 рік для прикордонників став найтрагічнішим – тоді втратили 70 побратимів. На сьогодні залишається невідомою доля ще 5 прикордонників. «У нас тоді не було броньованої техніки, яка б могла захистити життя наших воїнів. І волонтери разом з підприємцями Миколаївського тепловозного заводу прийняли рішення і надали нам допомогу у вигляді двох автомобілів, які працювали у Луганському прикордонному загоні», - сказав він.

За словами Сердюка, цей транспортний засіб зберіг життя багатьом прикордонникам. Автомобіль, крім того, що перевозив продукти, боєприпаси, допомагав відбивати напади у випадку загострення обстановки. «Вони обладнані просто, але це були перші в історії прикордонної служби броньовані автомобілі, які врятували велику кількість життів. Всього таких автомобілів було два і один з них ми передаємо музею, який далі зможе зберігати пам’ять про подвиг прикордонників», - зазначив він.

Читайте також: «Град», «Васильок» та «Фагот»: командувач розповів про озброєння і техніку десантників

У свою чергу генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук підкреслив, що правда про цю війну на Донбасі, про події, які відбувались, буде збережена. «Цей автомобіль буде знаходиться тут і буде розповідати всю правду, яка відбувалась на кордоні у 2014 році», - сказав він.

Як повідомлялося, від початку війни на Донбасі загинули понад 2,6 тис. військовослужбовців Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-