Експерт: Найбільша довіра до церкви - на заході України

Експерт: Найбільша довіра до церкви - на заході України

Укрінформ
На заході України наразі є найбільша довіра до церкви, а найбільша недовіра існує у східній частині країни.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це 26 листопада в Острозі на Рівненщині в ході шостого Національного круглого столу «Віра, релігія» повідомив український вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник, громадський діяч Ігор Козловський.

«Ми бачимо, що є певна, з одного боку, довіра в деяких регіонах до інститутів церковних, релігійних, але ж ми бачимо, що є регіони, де зростає недовіра і нам треба зрозуміти чому так», - сказав він.

Козловський зазначив, що згідно з соцдослідженнями, є найбільша довіра до церкви в західних регіонах України, а найбільша недовіра – у східних.

«Західні регіони – це регіони, які є з домінантою української греко-католицької церкви. Це означає, що є більше довіри до греко-католицької церкви. А східні регіони, де недовіра – це регіони, де домінантою є Українська православна церква в єдності з Московським патріархатом», - сказав Козловський.

Читайте також: Релігійним конфліктам можуть запобігти історичний досвід та культурна спадщина - експерт

Він зауважив, що також є певні питання як спілкуються ті чи інші церковні інституції з громадянським суспільством. Тому що, на думку вченого, без довіри в Україні не можливо побудувати дійсно зрілу правову державу і потужне громадянське суспільство.

«Не треба забувати, що релігійні спільноти – це частина громадянського суспільства і вони також повинні це усвідомлювати і нести відповідальність. Тому що на них дивляться, довіряють чи не довіряють, але ж вони повинні працювати над тим, щоб давати ті чи інші моральні, насамперед, приклади для всього суспільства», - підкреслив Козловський.

Читайте також: Україна може пишатися рівнем толерантності у релігійній сфері - Ткаченко

За його словами, є діалог між релігійними організаціями і державою, державними установами, але тут також є безліч проблем, які потрібно вирішувати.

Козловський підкреслив, що цім діалогам заважають такі проблеми, як недовіра, також є історичні причини, є, безумовно, людський фактор та інші, але тут «потрібна конструктивна співпраця».

Організатором Національного круглого столу «Віра, релігія» виступило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-