Реальна захворюваність на COVID-19 значно вища за офіційну статистику - Голубовська

Реальна захворюваність на COVID-19 значно вища за офіційну статистику - Голубовська

Укрінформ
Реальна захворюваність на COVID-19 значно вища за офіційну статистику.

Про це під час виступу на Українському жіночому конгресі сказала докторка медичних наук, лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська, передає Укрінформ.

“Офіційна статистика інфекційних хвороб завжди відстає від реальної. І світові дані абсолютно відстають від реальної кількості людей (які захворіли — ред.) Ми дізнаємося так звані оціночні дані, є інфекційні патології, які ми дізнаємося шляхом математичного моделювання, коли все це пройде по світу, через рік-півтора. Але реально хворих більше”, - сказала Голубовська.

Вона додала, що багато людей хворіє безсимптомно, тому не роблять тестів, а відтак не потрапляють до статистики.

Водночас щодо смертності від COVID-19 Голубовська зазначила, що ці цифри також потребують аналізу. Наразі за її словами, жоден прогноз по розвитку пандемії не виправдав себе в повній мірі.

Читайте також: Негативний COVID-тест не гарантує, що ви у безпеці - головний хірург США

“Я дуже побоююсь будь-яких прогнозів, бо якщо, не дай Боже, виникне якась мутація, яка наприклад, визначить, що цей вірус може передаватися від тварини до людини і від людини до тварини, як це було з норками, то це буде зовсім інше. Я сподіваюся, що цього не трапиться, тому що ви бачите, що зараз, на жаль, по всьому світу йде знищення цих тварин”, - сказала Голубовська.

Вона нагадала, що свого часу в країнах Південно-Східної Азії було знищено за три місяці 130 млн курей через загрозу передачі одного зі штамів грипу.

“Була загроза передачі від людини до людини, а там смертність досягає 70%”, - сказала Голубовська.

Читайте також: Вакцина від COVID-19 може викликати грипозні симптоми – лікарі

За словами лікарки, якщо збудник захворювання передається від тварини до людини, то перебіг хвороби у людини - важчий.

Як повідомлялося, станом на 26 листопада в світі зафіксовано 60 402 081 випадок захворювання на COVID-19, померли 1 421 284 людини, одужали - 38 704 086. В Україні, станом на 26 листопада, лабораторно підтверджено 677 189 випадків коронавірусної хвороби, в тому числі 15 331 - за минулу добу, померли 11 717 осіб, одужали 317 395 людей.

Фото: facebook.com/womenua.today

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-