55% українців проти можливого скасування безвізу з ЄС

55% українців проти можливого скасування безвізу з ЄС

Опитування
Укрінформ
Більшість українських громадян - 55% - негативно ставиться до можливого скасування безвізового режиму з країнами Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

Згідно з результатами дослідження до можливого скасування безвізу з Європейським союзом 55% опитаних ставляться негативно і лише 11% – позитивно. У 31% респондентів ставлення до цього нейтральне, а 3% не змогли відповісти.

За даними соціологів, найбільш негативно ставляться до можливого скасування безвізу молодь, жителі столиці та Заходу, прихильники партій "Європейська солідарність", "Свобода", "Голос" і "Слуга народу".

Опитування проведено 2-3 листопада 2020 року. В ньому взяли участь громадяни України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Загалом було опитано 2000 респондентів методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing -телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

Читайте також: «Пан'європейський рух Австрії» проти скасування безвізу для українців

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня КСУ визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування, та деякі положення закону «Про запобігання корупції».

28 жовтня НАЗК на виконання рішення Конституційного Суду України закрило доступ до Реєстру декларацій. В агентстві заявили, що судді КС ухвалили це рішення у власних інтересах, оскільки відомство виявило у кількох з них ознаки декларування недостовірної інформації.

29 жовтня Президент Володимир Зеленський скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні.

Глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про відновлення довіри до конституційного судочинства", яким пропонується визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є "нікчемним" (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів. Окрім того, передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним цього рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.

Читайте також: Безвіз наразі захищений, бо влада вдалася до рішучих дій - Кулеба

Європейський Союз відреагував на рішення КСУ і заявив, що воно ставить під питання ряд міжнародних зобов’язань, які Україна взяла на себе у відносинах з міжнародними партнерами, включаючи ЄС. У Євросоюзі наголосили, що боротьба з корупцією є одним з ключових показників та зобов’язань, які Україна прийняла в межах Угоди про асоціацію, нещодавно погодженої програми макрофінансової допомоги між ЄС і Україною, а також процесу візової лібералізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-