КСУ взявся перевіряти конституційність карантинних обмежень

КСУ взявся перевіряти конституційність карантинних обмежень

Укрінформ
Конституційний суд розпочав розгляд подання Верховного Суду щодо конституційності встановлених урядом і парламентом обмежень на період карантину.

Як повідомляє Укрінформ, під час засідання у четвер суддя-доповідач Петро Філюк поінформував учасників провадження про хід розгляду справи.

Зокрема, за його словами, він направив запити до органів державної влади, наукових установ з проханням висловити правові позиції щодо порушених у конституційному поданні питань.

"Під час підготовки матеріалів справи до розгляду було надано доручення Секретаріату Конституційного суду підготувати інформаційно-аналітичну довідку щодо практики органів конституційної юрисдикції зарубіжних держав стосовно карантинних заходів у зв'язку з розповсюдженням COVID-19, а також стосовно аналізу законодавства зарубіжних країн з приводу зміни оплати праці працівників бюджетних установ на період запровадження карантину", - зазначив суддя.

Читайте також: Верховний суд звернеться до КСУ через карантинні обмеження

Оскільки КС розглядає це подання у формі письмового провадження, яке не передбачає усного заслуховування учасників провадження, після виступу судді-доповідача суд перейшов до закритої частини розгляду справи для ухвалення рішення.

Як повідомлялося, пленум Верховного Суду 29 травня звернувся до КС з поданням, у якому оскаржив окремі положення постанови уряду "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" і положення частин першої, третьої статті 29 закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік", абзацу дев'ятого пункту 2 розділу 11 "Прикінцеві положення" закону "Про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

ВС просив перевірити, чи не були порушені: право на свободу пересування, право залишати територію України, право на мирні зібрання, право на підприємницьку діяльність і право на доступ до медичної допомоги.

Читайте також: Штрафів за прострочені на карантині кредити не буде - Зеленський підписав закон

У ВС вважають, що введене в законі про бюджет тимчасове обмеження на безспірне списання коштів державного та місцевих бюджетів за рішенням суду веде до невиконання судових рішень, що суперечить Конституції.

Крім того, ВС оскаржив введені з 1 квітня обмеження зарплат на рівні 47 тис. грн для держслужбовців. У цьому ВС вбачає неправомірне обмеження рівня матеріального забезпечення працівників бюджетних установ, прокурорів та суддів, що порушую принцип верховенства права та гарантії незалежності суддів та виконання судових рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-