Колектив

Колектив "Антонова" звернувся до влади через ситуацію на підприємстві

Укрінформ
Колектив ДП "Антонов" затвердив звернення до керівників держави - Президента, Голови ВР, Прем’єр-міністра, а також секретаря РНБО з вимогою втратитися в ситуацію, що склалася на підприємстві.

Текст резолюції, яка була затверджена на загальних зборах 9 червня, передано Укрінформу.

"Ми вимагаємо довести до завершення запропоновану Вами пропозицію про створення посади віцепрем’єра та міністерства, яке буде координувати роботу аерокосмічної галузі та оборонно-промислового комплексу в Україні. Невідкладно вивести ДП "Антонов" з-під управління ДК "Укроборонпром" та скасувати дію Постанови КМУ від 31 березня 2015 року включення ДП "Антонов" до складу концерну. Прийняти та на державному рівні затвердити програму розвитку авіабудівної галузі до 2030 року, яку неодноразово пропонував ДП "Антонов" разом науковими установами та провідними підприємствами авіабудування", - йдеться у зверненні.

Також, колектив вимагає залишити керівником підприємства на посаді президента ДП "Антонов" Олександра Донця.

"Олександр Донець на цю посаду був затверджений за наполяганням трудового колективу ДП "Антонов". Донець – ветеран ДП "Антонов", фахівець авіабудівної галузі з великим стажем на керівних посадах на підприємстві, користується авторитетом, довірою та підтримкою колективу ДП "Антонов". Ми просимо Вас дослухатися до вимог колективу та ініціювати конструктивні кроки заради порятунку авіабудівної галузі України від тотального розвалу", - йдеться у резолюції.

Колектив підприємства заявляє, що з моменту входу ДП "Антонов" до складу Концерну "Укроборонпром", підприємство перебуває під постійним тиском та відчуває масштабне втручання в свою господарчу діяльність. Натомість, за п‘ять років роботи у складі Концерну "Антонов" не отримав від керівної структури жодної підтримки.

"Маємо констатувати, що ДК "Укроборонпром" вдається до заходів, спрямованих на припинення діяльності підприємства. Серед таких методів – намагання швидко корпоратизувати підприємство без урахування існуючих ризиків. Ми неодноразово зверталися до державних органів та застерігали їх від деструктурних дій на догоду західним інвесторам. Прикладів такої трансформації тільки в Києві – безліч: заводи "Червоний екскаватор", верстатобудівний, "Електронмаш", "Більшовик" та багато інших", - йдеться в резолюції.

Наголошується, що для формального обґрунтування таких дій є безкінечні перевірки, які є безпідставними, адже "Антонов" постійно надає Концерну детальні звіти про свою діяльність.

"Остання така перевірка здійснювалася комісією з непрофільних фахівців з численними порушеннями Порядку службових перевірок та заходів контролю у сфері управління ДК "Укроборонпром". Результати роботи зазначеної комісії є недостовірними, а в більшості питань – відверто маніпулятивними, та не відображають реальних результатів господарської діяльності Підприємства", - зазначається в резолюції.

Також, колектив ДП "Антонов" просить звернути увагу на причини гальмування процесу затвердження фінплану підприємства.

"Свідоме гальмування процесу затвердження фінплану підприємства через намагання отримати 15% від прибутку від його діяльності за 2018 рік. І це в той час, коли ДП "АНТОНОВ" власним коштом проводить програму імпортозаміщення, не маючи фінансової підтримки з боку держави, не маючи жодного держзамовлення, але виконуючи власним коштом обов’язки з побудови літака Ан-178 за контрактом, укладеним між компанією "Спецтехноекспорт" та МВС Перу", - підкреслюється в резолюції.

Як повідомлялося, раніше на підприємстві заявили, що всупереч забороні, встановленій на законодавчому рівні на проведення перевірок під час карантину, на ДП "Антонов" за цей період було направлено дві комісії з перевірками від Укроборонпрому. Стверджувалося, що до перевірок стратегічного режимного підприємства "Укроборонпром" залучив іноземні компанії, які тісно пов’язані з конкурентами.

За кілька днів після цього, 9 червня, гендиректор ДК "Укроборонпром" Айварас Абромавичус своїм наказом звільнив президента підприємства ДП "Антонов" Олександра Донця. Тимчасово виконуючим обов'язки керівника підприємства призначено віцепрезидента з проєктування ДП "Антонов" Олександра Лося.

Зі свого боку, в Укроборонпромі запевнили, що Донець звільнений згідно з Кодексом законів про працю, а про приватизацію чи скорочення потужностей підприємства не йдеться. Там також зазначили, що до перевірки ДП "Антонов" жодного іноземного фахівця залучено не було, і витоку секретної інформації не сталося.

Читайте також: В "Укроборонпромі" запевнили, що керівника ДП “Антонов” звільнили законно

Напередодні комісія ДК "Укроборонпром" завершила перевірку ДП"Антонов" й передала матеріали за її результатами до Служби безпеки України та Національного агентства з питань запобігання корупції. Перевірка проводилася з 27 квітня до 22 травня 2020 року за дорученням Прем’єр-міністра за даними СБУ, наведеними у листі від 16 квітня, щодо інформації про "заподіяння шкоди національним інтересам України, пов’язаної з бездіяльністю, послідовними безсистемними управлінськими діями керівництва Державного підприємства "Антонов".

Читайте також: "Укроборонпром" двічі направляв перевірки на ДП "Антонов" під час карантину

За інформацією Укроборонпрому, за результатами перевірки були виявлені численні факти, що можуть свідчити про неефективне управління державним підприємством; нецільове використання об’єктів державної власності; зловживання та порушення з боку керівництва, що могли призвести до значних збитків державі та завдати істотної шкоди репутації найбільшого авіаційного підприємства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-