Польський експерт розповів, як боротися з історичними фейками РФ

Польський експерт розповів, як боротися з історичними фейками РФ

Відео
Укрінформ
Країни Центрально-Східної Європи мають виробити спільне бачення на історію цього регіону на противагу російським наративам.

Таку думку висловив Казімеж Вуйчицький – політолог, професор Варшавського університету, на міжнародному круглому столі «Історична політика між Балтикою та Чорним морем», що відбувся онлайн в Укрінформі.

«Нам потрібна спільна історія для цілого регіону. І нам потрібна така ж спільна історія про Росію. Не тільки Росія має нав’язувати свої наративи про Україну, Білорусь, як про братні народи, про російський народ, як найкращий серед них», - зазначив Вуйчицький.

Він зазначив, що Східну Європу імперська ідеологія подає як «власне Росію плюс деякі інші, наприклад, українці чи білоруси», а простір православ’я поширюється нею вже й на Центральну Європу. Відтак країни регіону мають виробити спільний погляд на історію Росії та викривати її хибні наративи, підкреслив експерт.

«Маємо правдиво розповідати про Росію як про державу, яка не має початку в Київській Русі, і в них інша історія, ніж у Білорусі, України чи Кавказу», - наголосив польський професор.

Читайте також: Україну потрібно підтримувати в умовах тиску Росії - Чапутович

На його думку, ідеологічному впливу Росії слід протиставити власні уяви та наративи, які стануть продуктом діалогу і зблизять країни Балто-Чорноморського регіону.

«Наші національні історії є в конфлікті, і росіяни вдало роздмухують їх. Спільна історія Центральної й Східної Європи має стати головним інтелектуальним завданням», - вважає Вуйчицький.

Професор вважає помилковим, що протидіючи ідеологічній експансії Росії, країни роблять акцент на власній історії, а не на діалозі зі своїми сусідами у виробленні спільного погляду на історію цілого регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-