Медики, які лікують COVID-19, отримають надбавки за березень через субвенцію

Медики, які лікують COVID-19, отримають надбавки за березень через субвенцію

Укрінформ
Виплата надбавки за березень медпрацівникам, які задіяні у боротьбі епідемією коронавірусу, здійснюватиметься через медичну субвенцію, а з квітня - нараховуватимуться доплати за готовність лікарні до коронавірусу та за інтенсивність праці.

Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» розповіла голова Національної служби здоров'я Оксана Мовчан, відповідаючи на питання про фінансування лікарень на період боротьби з епідемією коронавірусу.

«Тут є дві історії. Перші випадки захворювання і складні ситуації, на боротьбу з якими вийшли лікарі, країна побачила в березні. Тобто тоді, коли контрактних зобов'язань із медустановами в НСЗУ ще не було. Відповідно, оплата праці медиків за цей період, зокрема оголошене Прем'єр-міністром дво-трикратне збільшення, пройдуть через медичну субвенцію. Гадаю, деталі буде оприлюднено найближчими днями», - наголосила Мовчан.

Вона уточнила, що згідно зі статистикою НСЗУ, офіційно зареєстрованих випадків захворювань COVID-19, станом на 1 квітня, було понад 600, і фінансування одержать медустанови й бригади швидкої допомоги, що надали допомогу цим пацієнтам.

Починаючи з 1 квітня в НСЗУ запропонували уряду іншу систему фінансових стимулів для медиків, задіяних в протистоянні епідемії коронавірусу.

«Друга історія починається з 1 квітня. Тут у нас є пропозиції, які ми подали уряду й чекаємо його рішення… Ми хочемо сконцентрувати всю допомогу — і державну, і волонтерську — в конкретних медичних установах, де буде все необхідне як для безпеки лікарів, так і для надання допомоги пацієнтам. Тобто буде зрозуміло, що 200–300 лікарень — це центри, де ми боремося з коронавірусом», - підкреслила Мовчан.

Крім того, НСЗУ подали пропозиції готувати лікарні по хвилях, залежно від того, як розгортатиметься епідемія. До першої хвилі належить 240 лікарень, які мають бути готові до прийому хворих на коронавірус. Якщо буде різке збільшення кількості випадків захворюваності, відповідно до потреби долучатимуться друга й третя хвилі лікарень.

Читайте також: Ляшко розповів, чим карантин допомагає медикам

«Ми пропонуємо фінансування з використанням двох механізмів. Перший — не за пролікований випадок, а за готовність. Є 240 установ, що мають певні потужність і обсяг послуг, які вони здатні надати певній кількості пацієнтів з COVID-19. За цю готовність вони одержать фіксований (або глобальний) бюджет. Щоб не було ситуації, за якої лікарня може якісно обслужити 1000 пацієнтів, а ми намагаємося нав'язати їй 2000. Другий механізм — залежно від навантаження в конкретній лікарні, вона може одержувати доплати за інтенсивність», - розповіла голова НСЗУ.

Разом з тим, вона зазначила, що відповідь від Мінфіну на такі пропозиції в НСЗУ поки що не одержали.

Станом на 12 квітня 2020 року в Україні підтверджено 2 777 випадків COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-