З Туреччини додому поромом повертаються 40 громадян України

З Туреччини додому поромом повертаються 40 громадян України

Укрінформ
Сьогодні 40 громадян України вирушили з турецького чорноморського порту Карасу до українського Чорноморська. У програмі «Захист» на цей час зареєстровані ще 40 українців, які очікують на повернення додому.

Про це в коментарі Укрінформу розповів Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

«В рамках програми «Захист», яка створена для допомоги та опіки нашими громадянами, надання сприяння в поверненні на батьківщину, на сьогодні збережено регулярне паромне сполучення з Туреччиною. Наш пором сьогодні вирушив з турецького порту Карасу до Чорноморська. З різних регіонів Туреччини нами було доставлено в порт для повернення на батьківщину 40 громадян України», - розповів Сибіга.

За його словами, ввечері перед відправленням автобусів до порту Карасу виникло непередбачуване укладення - з опівночі вводилася комендантська година, що означало необхідність отримання спеціальних дозволів.

Читайте також: Українці масово повертаються з Угорщини — поспішають на Великдень

«Останній з необхідних дозволів консул в Анкарі отримав вночі, близько першої години, тоді як виїзд був запланований на другу годину ночі. Турецька сторона пішла на зустріч, всі дозволи було надано - і на транспортні засоби, і на людей, яких ми перевозили», - розповів дипломат.

Загалом з трьох пунктів збору в Туреччині - Анкари, Стамбулу, Анталії в Карасу було доставлено 40 громадян. Транспортом з Анкари людей також забирали в Ескішехірі та Бурсі.

Аби гарантувати безперешкодну доставку громадян України до порту, вона здійснювалася за безпосередньої участі очільників консульських установ: Генерального консула у Стамбулі Олександра Гамана, консула в Анкарі Бориса Ясинського та консула в Анталії В’ячеслава Хоменка.

«Зараз готуємося до чергового рейсу порома, який попередньо планується на наступну суботу, 18 квітня. На даний момент в системі «Захист» зареєстровано ще 40 наших громадян, які очікують повернення на батьківщину. Ми з ними в контакті, надаємо сприяння й відпрацьовуємо можливі варіанти їхнього повернення у разі чіткого і твердого бажання це здійснити», - розповів Сибіга.

Читайте також: У Туреччині ввели комендантську годину

За його словами, залишається проблематичною ситуація з громадянами України, які опинилися на Північному Кіпрі. Їх там близько 10. Туреччина зупинила авіасполучення з Північним Кіпром, тому ці громадяни не можуть потрапити до Туреччини. Нині вони підтримують зв’язок із дипломати, здійснюється пошук можливостей для їх повернення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-