Створення Музею сучасного мистецтва залишається пріоритетом - очільниця Мінкульту

Створення Музею сучасного мистецтва залишається пріоритетом - очільниця Мінкульту

Укрінформ
Створення Музею сучасного мистецтва в Україні має бути пріоритетом для кожного міністра культури, так само як це було для ексміністра Володимира Бородянського.

Про це заявила т.в.о. міністра культури Світлана Фоменко в інтерв’ю «Лівому берегу».

«Він сильно лобіював це питання і визначив цей проєкт пріоритетним. Я не знаю, хто буде наступним міністром, але впевнена, що подібні речі повинні залишатися константою, а не змінюватись зі зміною міністра. Музей сучасного мистецтва має залишитись в пріоритетах. Це очевидно для багатьох. Для мене це вкрай очевидно», - підкреслила Фоменко.

Вона зазначила, що саме тому міністерство намагається залучити до співпраці профільний комітет Верховної Ради і Офіс Президента. «Щоб усі відчували свою причетність до створення музею. Щоб це була спільна історія і спільна перемога», - сказала т.в.о. міністра культури.

Читайте також: МКМС перейменували на Міністерство культури та інформполітики

За словами Фоменко, нині важливо створити юридичну особу: провести конкурс і обрати очільника інституції з визначеною стратегією розвитку музею, залучити пул людей, які зможуть працювати над створенням музею, і робити це не безкоштовно.

«Вони почнуть збирати фондову колекцію музею, визначати пріоритети, музеєфікувати сучасне мистецтво. Якщо ми просто продовжимо працювати в робочій групі, без очільника майбутнього музею, справа не зрушиться. У таких нових інституціях важливий лідер, щоб ця людина була сильною особистістю, здібною впливати на політичні рішення. Якщо це буде відома і авторитетна людина, вона зможе досягти хороших результатів», - переконана вона.

Водночас Фоменко додала, що виділені на створення музею 40 млн грн можуть бути доступні лише у грудні цього року через те, що «всі видатки розвитку, можливо, будуть використані для протидії коронавірусу».

Читайте також: Мінкультури наполягатиме, аби Музей сучасного мистецтва був в Українському домі - Фоменко

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2019 року після формування уряду під керівництвом Прем’єр-міністра Олексія Гончарука Міністерство культури та Міністерство молоді та спорту були реорганізовані у Міністерство культури, молоді та спорту. Його очолив Володимир Бородянський, а Світлана Фоменко була призначена заступником глави цього відомства.

Верховна Рада 4 березня затвердила новий Кабмін на чолі із Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. МКМС вирішили знову реорганізувати. Міністерство молоді та спорту очолив Вадим Гутцайт, а посада міністра культури залишилася вакантною. 20 березня уряд поклав тимчасове виконання обов’язків міністра культури на Світлану Фоменко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-