Обмін ексберкутівців був умовою Кремля — Лутковська

Обмін ексберкутівців був умовою Кремля — Лутковська

Укрінформ
Видача колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут", причетних до розстрілу протестувальників на Майдані, так і харківських терористів, були головною умовою Росії для проведення обміну утримуваними особами.

Про це заявила представник України в Тристоронній контактної групи Валерія Лутковська в інтерв'ю "Українському радіо".

За її словами, видачу ексберкутівців і обвинувачених у скоєнні теракту в Харкові вимагала Російська Федерація. Вона додала, що дані особи перебували у списках на обмін ще з 2015 року.

""І “Харківська група”, і ексберкутівці були у списках на обмін починаючи з, якщо я не помиляюся, 2015-2016 років. Потім, у грудні 2017 року, було прийняте рішення про те, що ці особи не мають стосунку до конфлікту, і відповідно вони не будуть звільнені у результаті цього процесу. У відповідь нам сказали, що тоді не будуть звільнені ті спецпризначенці, які потрапили в полон і перебували на території ОРДО та ОРЛО. Відповідно ми залишили як мінімум п'ятьох наших хлопців на два довгих роки, які були потрібні для проведення наступних раундів переговорів, які нарешті увінчалися успіхом", - розповіла Лутковська.

Читайте також: ЗМІ опублікувало список українців, про утримання яких в ОРДЛО достеменно відомо

Ексомбудсменка наголосила, що українські спецпризначенці перебували в полоні в умовах, значно гірших від тих, в яких перебували ексберкутівці в українських СІЗО.

"Я можу потиснути руку президенту Зеленському за те, що він не побоявся зробити цей крок і пішов на те, щоб звільнити людей, які там утримувалися в полоні. Взаємозв'язок був абсолютно чіткий: "Беркут" – спецзагін. Це 8-й і 3-й полки спецназу, один танкіст, який ще у 2014 році потрапив у полон. Мені, як переговорнику, дійсно було легше, тому що я знала, що президент готовий зробити такий крок", – розповіла Лутковська.

Читайте також: Ласкаво просимо додому: як українці вдруге за рік зустрічали звільнених полонених

Як повідомлялося, 29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб. Україна видала 127 утримуваних осіб, при цьому готова була видати 141 особу, але 14 відмовилися повертатися на територію ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-