Авторка проєкту Закону

Авторка проєкту Закону "Про медіа" спростувала міфи, які виникли навколо нього

Укрінформ
Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та одна з авторів проєкту Закону "Про медіа" Євгенія Кравчук розповіла про міфи, які виникли навколо підготовки законопроєкту.

Про це йдеться в її коментарі на порталі Верховної Ради України.

Міф 1: Всіх змусять отримувати ліцензії.

Насправді: Закон передбачає ліцензування тільки й виключно для тих мовників, які використовують радіочастотний ресурс для наземного мовлення - FM радіо, і мовлення, яке ви знаєте як Т2. Радіочастотний ресурс є обмеженим, тому для його справедливого розподілу система ліцензування має залишитися, щоб глядачі та слухачі отримали найкращі пропозиції.

Міф 2: Почнуться неконтрольовані заборони поширення онлайн-медіа, штрафи, репресії і т. д.

Кравчук нагадала, що онлайн-медіа є такими ж гравцями, як і традиційні медіа. Система санкцій змінюється – спочатку медіа отримає припис (обов'язкова для виконання у визначені строки письмова вимога щодо усунення порушень або вимог законодавства), і тільки потім, у разі повторів — штраф, а найбільш жорстка санкція буде застосовуватися виключно судом. Мова йде про реакції з боку Нацради з питань телебачення і радіомовлення, у якої з'явиться більше повноважень, виключно на контент, який порушує законодавство.

Читайте також: Текст законопроєкту "слуг народу" про медіа з'явився на сайті Ради

Міф 3: Законопроєкт розробили в Мінкульті без урахування думки учасників медіа-ринку.

Насправді: Законопроєкт "Про медіа" розроблявся Комітетом ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики із залученням медіа-експертів, представників профільних напрямків у міжнародних організаціях, журналістів і всіх, хто виявляв інтерес. Євгенія Кравчук зазначила, що Комітетом було проведено цілий ряд обговорень, зустрічей в Комітеті, презентацій, отримано велику кількість пропозицій, поправок, "дуже багато професійних і цінних речей були враховані".

Міф 4: Закон «Про медіа» = Закон "Про дезінформацію"

"Законопроєкт "Про дезінформацію" є окремою від законопроєкту «Про медіа» правовою спадщиною. Підготовкою займається Міністерство і, наскільки мені відомо, найближчим часом заплановано його подання у Верховну Раду. А що в проєкті є, то це обмеження щодо контенту, який може зашкодити дітям", - повідомила Євгенія Кравчук.

Міф 5: Медіа-закон – лише прикриття для згортання політики захисту української мови.

За словами Кравчук, Закон про мову з самого початку заклав схему, за якою мова на телебаченні регулюється законом "Про телебачення і радіомовлення".

"Відповідно, ці норми «переїхали» без змін до Закону про медіа", - підкреслила вона, додавши при цьому, що передбачені норми до відео на замовлення і до складу пакетів провайдерів, які стимулюють збільшення у пакетах провайдерів саме україномовних телеканалів.

Читайте також: В Україні за п'ять років з'явилося понад 90 нових місцевих FM-радіостанцій

Кравчук також нагадала, що «це рамковий законопроєкт, який фактично кодифікує та осучаснить все українське медійне законодавство, яке «зависло» у кращому разі у 2000-х роках».

Нагадаємо: законопроєкт покликаний врегулювати відносини, пов'язані з розповсюдженням масової інформації та визначає правові основи діяльності в Україні суб'єктів у сфері медіа, а також основи державного управління, регулювання і нагляду (контролю) у цій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-