Жителі окупованого Донбасу найгірше ставляться до НАТО і США

Жителі окупованого Донбасу найгірше ставляться до НАТО і США

Дослідження
Укрінформ
Вісім із десяти жителів ОРДЛО негативно ставляться до Сполучених Штатів Америки і НАТО.

Такі дані наводить видання "Дзеркало тижня", яке разом з Українським інститутом майбутнього провело дослідження громадської думки на окупованих територіях Донбасу.

Зокрема, як "холодне" охарактеризували своє ставлення до США 45,1% респондентів, а як "дуже холодне" — 32%. Водночас, лише 1,4% учасників опитування охарактеризували своє сприйняття Америки як "дуже тепле", а 3,1% — як просто "тепле". А у кожного п'ятого респондента до Сполучених Штатів нейтральне ставлення.

Канаду на окупованій території Донбасу сприймають трохи краще: в половини опитаних — 50,9% — ця країна викликає нейтральне ставлення. Проте 42,1% учасників опитування заявляють про холодне ставлення і тільки 5,4% респондентів - про "тепле" й "дуже тепле".

Та найгірше мешканці територій по той бік лінії розмежування ставляться до НАТО: 34,4% опитаних - "холодно", а 49,4% — "дуже холодно". Як "тепле" своє ставлення оцінюють лише 1,4% респондентів, а як "дуже тепле" — 0,9%. Утім, кожному сьомому від Альянсу ні холодно ні жарко.

Як свідчать дані соцопитування, на окупованих територіях 89,2% його учасників повністю або частково вважають, що Сполучені Штати більшою мірою відповідають за конфлікт на Донбасі. Втім, на думку 76,7% респондентів, величезна провина лежить і на Європейському Союзі.

ЄС викликає "холодне" або "дуже холодне" ставлення майже в половини опитаних — 47%. Але рівно у стількох же респондентів воно нейтральне. "Тепле" або "дуже тепле" ставлення Європейський Союз викликає загалом у 5,7% респондентів.

Читайте також: Більшість мешканців ОРДЛО бачать ці території у складі Росії

При цьому, майже половина опитаних (47,6%) впевнені: курс на членство України в НАТО призведе до проблем розвитку Української держави, а 33,5% учасників опитування в ОРДЛО вбачають у реалізації цієї політики, радше, негативний сценарій. І лише 0,9% вірять: курс євроатлантичної інтеграції — умова успішного розвитку країни. Позитивно налаштовані 6,4% думають, що така політика може привести до успіху. Обережніші у своїх оцінках 11,4% респондентів, які вважають, що результат "залежить від того, як українська влада проводитиме цю політику".

До Європейського Союзу у жителів ОРДЛО ставлення м'якше, а оцінка політики євроінтеграції — лояльніша. Загалом, 13,2% респондентів розглядають політику євроінтеграції або як умову успішного розвитку України, або як сценарій, що може привести країну до успіху.

Переважно негативний сценарій у вступі України в ЄС вбачають 41,1% опитаних жителів ОРДЛО. А три з десяти респондентів вважають: такий курс призведе до проблем розвитку держави. І тільки 16,7% впевнені: успіх чи невдача залежить від нашої країни.

Натомість варіант вступу в Євразійський економічний союз (ЄАЕС) і Митний союз (МС) підтримують 68% опитаних жителів ОРДЛО: для 27,5% це — умова успішного розвитку, а для 40,5% — такий сценарій може привести Україну до успіху. Утім, кожен десятий не поділяє таких оцінок, очікуючи, що членство в інтеграційних союзах, створених під патронатом Росії, може мати негативні наслідки для України. А ось 21,5% вважають, що успіх реалізації цієї формули залежить від політики української влади.

Дослідження проводилося з 7 по 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 — у непідконтрольної частині Луганської і 806 — в непідконтрольної частини Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., які були скориговані з урахуванням наявних демографічних даних ВПЛ, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-