Україні потрібен закон про статус бранців Кремля - правозахисниця

Україні потрібен закон про статус бранців Кремля - правозахисниця

Укрінформ
Політичні в’язні, які перебувають у тюрмах Російської Федерації та окупованих нею українських територій, потребують законодавчого визначення правового статусу і надання їм та їхнім родинам допомоги від держави.

Про це у Чернігові на пресконференції, присвяченій проведенню акції "В’язні Кремля", заявила юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Держава має зробити цей крок і законодавчо врегулювати питання визначення правових категорій осіб, які знаходяться в полоні під час збройного конфлікту, і надання їм щоденної державної допомоги", - сказала правозахисниця.

За її словами, люди, які переслідуються Російською Федерацією за політичними мотивами, потребують підтримки як у період перебування в полоні, так і після звільнення, аби полегшити їм повернення до нормального життя.

"Ми знаємо, що сьогодні ведеться активна робота громадськими організаціями, Офісом Президента, Міністерством з питань ветеранів і тимчасово окупованих територій в цьому напрямку, і ми очікуємо прийняття такого закону якнайшвидше", - сказала вона.

Читайте також: Українські правозахисники розпочали регіональний тур на підтримку вʼязнів Кремля

Акція "В’язні Кремля", організована правозахисними організаціями на підтримку українських громадян, незаконно утримуваних у тюрмах Росії та окупованого Криму, відбулась у Чернігові у четвер. На майданчику перед великим торговим центром було розставлено 86 капканів із закритими щелепами, які символізують пастки, що ухопили свою здобич. Перехожі мали змогу дізнатися прізвища 86 утримуваних у полоні мешканців Кримського півострова, підписати для них листівку, отримати газету з їхніми історіями.

Усього в містах Україні було проведено 10 таких акцій, чернігівська була останньою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-