У Раді можуть створити ТСК для розслідувань змін власників телеканалів

У Раді можуть створити ТСК для розслідувань змін власників телеканалів

Укрінформ
Парламентський Комітет з питань свободи слова рекомендує ВР ухвалити проєкт постанови про створення ТСК для розслідування законності зміни власників інформаційних телеканалів.

Відповідне рішення підтримали члени комітету на засіданні в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вношу пропозицію в даному питанні рекомендувати створення слідчої комісії", - сказав голова комітету, народний депутат з фракції "Опозиційна платформа - За життя" Нестор Шуфрич.

Члени комітету підтримали пропозицію, сам Шуфрич утримався.

Авторами проєкту є народні депутати з фракції "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк та з фракції "Голос" Олександра Устінова.

Як зазначається у пояснювальній записці, необхідність прийняття постанови продиктована, зокрема, ймовірним придбанням Віктором Медведчуком через, ймовірно, підставних осіб ряду інформаційних телеканалів, серед яких канали “112 Україна”, а також NewsOne та ZIK.

Читайте також: Рада змінила порядок звільнення і призначення членів Нацради

Проєктом постанови пропонується утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Росії.

До основних завдань Тимчасової слідчої комісії пропонують віднести: проведення комплексної перевірки обставин придбання, джерел надходження та руху коштів при зміні власників телеканалів NewsOne, «112 Україна», ZIK; провести дослідження щодо встановлення осіб, які прямо чи опосередковано брали участь у процесі зміни власників вказаних телеканалів, є бенефіціарними власниками, впливають на редакційну політику телеканалів; провести дослідження щодо частки у сфері інформаційного ринку та ринку телевізійного мовлення, яка належить телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK; проведення перевірки відомостей щодо систематичного розповсюдження вищевказаними телеканалами ідей та тез, що можуть загрожувати інтересам національної безпеки, оборони та територіальної цілісності України.

У випадку встановлення достатніх підстав пропонується ініціювати питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Читайте також: Суд отримав позов Нацради про анулювання ліцензії NewsOne

У рамках роботи ТСК планується надання пропозицій щодо законодавчого врегулювання питання заборони монополізації інформаційного простору України окремими суб’єктами.

Як повідомлялося, у червні народний депутат з фракції «Опозиційний блок», соратник Медведчука Тарас Козак став новим власником телевізійних мовників телеканалу ZIK. Таким чином, в медіаактиві Козака тепер три канали: “112 Україна”, NewsOne і ZIK.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-