Політв'язня Шумкова відвідав український консул

Політв'язня Шумкова відвідав український консул

Лист
Укрінформ
Український політв'язень Олександр Шумков у листі латвійській активістці Тетяні Лазде повідомив, що його відвідував український консул, а також повідомив про прохання в інформпідтримці іншого ув'язненого в колонії, громадянина Росії Багаудіна Опієва.

Копію листа активістка передала Укрінформу.

"Мене у п'ятницю відвідував консул, і суд у мене йде — заперечую ті рішення, за якими я відсидів 39 діб ШІЗО. Наступне засідання - 30 вересня", - пише Шумков.

Він також розповів про одного засудженого, громадянина Росії Богоудіна (мабуть - Багаудіна) Салмановича Опієва, який, за словами Шумкова, хоче відмовитися від громадянства РФ і просити притулку в країнах Європи, в Україні, а також подати скаргу до ЄСПЛ. Опієв просить допомогти йому у цьому, принаймні інформаційною підтримкою. Опієв стверджує, що його справа є суто політичною, переслідуванням за релігійні переконання.

Читайте також: Суд РФ продовжить розгляд справи політв’язня Шумкова 30 вересня

Як повідомляв Укрінформ, ексохоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков пропав наприкінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало Головне управління Нацполіціі в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначено за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року Севський суд Брянської області РФ засудив Шумкова до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектора», яка була «спрямована проти інтересів Росії».

У даний час Торжокський міжрайонний суд продовжує розгляд справи за позовом Шумкова про скасування незаконного рішення про утримання його у штрафному ізоляторі.

Як повідомляли російські ЗМІ, 6 лютого 2018 року у Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд виніс вироки дев'яти жителям Інгушетії, обвинуваченим у справі незаконного збройного формування «Орджонікідзевський джамаат». Багаудін Опієв отримав найбільший термін - 14 років колонії загального режиму (ч. 2 ст. 228 (незаконне придбання і зберігання наркотиків), ст. 222 (незаконне придбання і зберігання зброї і боєприпасів), ст. 205 (терористичний акт) і ст. 208 (участь в НЗФ) КК РФ).

Вісім з дев'яти засуджених заявили, що давали свідчення під тортурами.

Російський правозахисний центр "Меморіал" так описує скарги рідних Опієва: йому «під час обшуку в будинку підкинули зброю та наркотики». Потім, за словами родичів, у будівлі Інгушської УФСБ його "катували струмом, протикали вуха голками, били по руках і ногах, в результаті чого він отримав серйозні пошкодження рук і переломи двох ребер". Ті, хто катував, погрожували йому ще більшим насильством в разі скарг. У порушенні справи з приводу цих заяв Опієву та його родичам було відмовлено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-