У Харкові

У Харкові "Донбас медіафорум 2019" шукав рецепти боротьби з дезінформацією

Фото
Укрінформ
Уряди країн Заходу не мають єдиного рецепту боротьби з дезінформацією, співпраця журналістів є більш ефективним механізмом.

Таку думку висловив співавтор відомого дослідження про діяльність російської “фабрики тролів” Роберт ван дер Ноордаа (Нідерланди) під час дискусії “Міжнародне співробітництво проти дезінформації” на "Донбас медіафорумі 2019", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Донбас Медіа Форум 2019 Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський. Укрінформ

“На Заході немає єдиного рецепта боротьби з “дезою” на рівні урядів, який по франшизі можна було б імплементувати. Є інший механізм - співробітництво журналістів, обмін досвідом, який уряди мають підтримати, і це більш ефективно", - сказав він.

Роберт ван дер Ноордаа є співавтором відомого дослідження про діяльність російської “фабрики тролів” Роберт ван дер Ноордаа (Нідерланди). Він веде рахунок “тролів” з 2014 року, коли протягом одного дня російські ЗМІ змінили формат подання інформації про збиття літака з того, що збігався з міжнародними стандартами до прямого звинувачення українських військових.

Андрій Ріхтер, старший радник Бюро Представника ОБСЕ з питань свободи ЗМІ, стверджує, що рецепт є, але “бракує фармацевтів, які здатні приготувати препарат”. “Дезінформація - не нова річ, розроблені всілякі міжнародні конвенції з протистояння аж до судових процесів та штрафних санкцій, але вони чомусь не працюють. Можливо, річ у тім, що інформаційну війну ведуть держави, а не конкретні люди”, - припустив він.

"В останнє десятиріччя інформаційна війна як явище нагадує диверсійні операції, мета яких - не просунути своє, а знищити противника і, тим самим, порушити інститут довіри у суспільстві. Якщо 20 століття в цьому плані нагадує боротьбу броні та снарядів, то зараз обсяги знаряддя збільшуються, а броні немає: тому десь іде боротьба з дезінформацією, а десь - з неугодною інформацією", - зазначив директор центру Res Publika, представник ініціативи "Литовські ельфи" Гідріус Сакалаускас.

Журналіст "UA: Суспільне мовлення" Павел Казарін вважає битву з дезінформацією справою кожного: "Не має універсального методу чи рецепту, аби протидіяти фейкам. Історія дезінформації — це не історія битви двох лицарів. Це битва лицаря проти осиного рою. Технології інформаційної війни змінилися — якщо раніше суспільство обмежували в інформації, то зараз - навпаки перенасичують фейками".

Читайте також: Russia Today не запросять на Global News Forum-2020 - гендиректор UATV

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня у Харкові вперше відкрився 5-й за рахунком дводенний "Донбас Медіа Форум 2019", ініційований, у тому числі, ГО “Донецький інститут інформації" за підтримки Посольства США в Україні та представництва USAID. Форум зібрав 600 учасників - журналістів, активістів громадських, у тому числі, правозахисних організацій, представників влади з Харкова, звільнених територій Донецької та Луганської областей.

В програмі Форуму - панельні дискусії «Медіа як інструмент для маніпуляції суспільною думкою під час виборчої турбулентності. Як цьому протистояти», «Соціальні мережі як середовище для розквіту популізму та інструмент для маніпуляції суспільною думкою», «Організована та усвідомлена редакційна діяльність як чинник проти маніпуляцій в медіа».

У день відкриття відбулася дискусія “Міжнародне співробітництво проти дезінформації”, модератором якої став відомий журналіст "UA: Суспільне мовлення" Павло Казарін.

Цьогорічний захід у Харкові поєднує дискусії та навчання, які є частинами трьох загальних напрямків: контент, дистрибуція, менеджмент.

Багато уваги приділяється прикладним аспектам - майстер-класи, обмін досвідом, дискусії.

6 вересня форум продовжує роботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-