У політв'язня Шумкова в колонії проводять незаконні обшуки й вилучають особисті речі

У політв'язня Шумкова в колонії проводять незаконні обшуки й вилучають особисті речі

Укрінформ
На українського політв’язня Олександра Шумкова в російській колонії посилився тиск.
Про це повідомила у Facebook тітка ув'язненого українця Людмила Шумкова.

«Олександра в колонії відвідав його захисник Роман Лизлов. І як з’ясувалося, на Олександра посилився фізичний та морально-психологічний тиск з боку співробітників закладу. Посилення морально-психологічного та фізичного впливу Олександр пов’язує зі своїм відеозверненням до України та у зв’язку тим, що активізував свою правозахисну діяльність не тільки в своїх, а і в інтересах інших осіб, що знаходяться з ним в бараку посиленого режиму (БПР) в приміщені камерного типу (ПКТ)», - написала Шумкова.

Як розповів Олександр своєму адвокату, 20 серпня співробітник колонії прийшов до нього для того, щоб взяти письмові пояснення за фактом відеозвернення Шумкова. Його цікавило, з якою метою Шумков записав відео та хто саме його виклав в мережу Інтернет.

Крім того, в порушення закону проводять обшуки в камері без його присутності та вилучають особисті речі та документи без його відома та дозволу.

З 14 травня 2019 року, тобто, з моменту початку находження Олександра в ПКТ, щоденно з ранку співробітники колонії проводять обшуки приміщень камер, а також особисті обшуки ув’язнених.

При цьому засудженого виводять з камери в інше приміщення, в якому проводять особистий обшук, при якому змушують знімати весь одяг і натільну білизну, тим самим принижуючи гідність людини. Водночас у камері інші співробітники проводять обшук за відсутності ув’язненого, що є незаконним.

Також, Шумков розповів, що неодноразово різні співробітники здійснювали спроби почати з ним діалог провокаційного характеру, використовуючи щодо нього такі висловлювання, як «терорист», «український шпигун», «нацистській заводила».

У порушення прав людини, не надається необхідна медична допомога Олександру, який має контузію, отриману внаслідок участі добровольцем в сучасній російсько-українській війні, зазначила Шумкова.

Як повідомила Шумкова, племінник відчув гострий головний біль та звернувся з письмовою заявою в санчастину закладу, яку передав через чергового співробітника, проте, медичний працівник з’явився лише через два дні.

Також, коли Шумкова виводили з прогулянкового двору, співробітник колонії дістав спецзасіб (електрошокер) та намагався нанести по Шумкову удар. При цьому був присутній інший співробітник, який назвав Шумкова «нацистський заводила» та в принизливій формі почав коментувати його політичні погляди з використанням нецензурної лайки та образливих висловів.

«Всі ці вищезазначені факти свідчать про те, що співробітники ВК 4 діють умисно з метою провокації Олександра на здійснення протиправних дій для подальшого посилення режиму утримання чи притягнення його до іншого виду відповідальності», - повідомила Людмила Шумкова.

За її словами, Шумков неодноразово звертався з листом до Уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової щодо порушення його прав та інших осіб, що перебувають з ним в БПР. Проте жодної реакції не було.

Читайте також: Російський суд завтра продовжить розгляд справи політв'язня Шумкова

Як повідомляв Укрінформ, ексохоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков зник наприкінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало Головне управління Нацполіції в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначена за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року Севський суд Брянської області РФ засудив Шумкова до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», що була «спрямована проти інтересів Росії».

Шумков, якого утримують у російській колонії, записав звідти відеозвернення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-