Політв'язень Шумков поскаржився Рябошапці на діяльність військової прокуратури

Політв'язень Шумков поскаржився Рябошапці на діяльність військової прокуратури

Лист
Укрінформ
Український політв’язень Олександр Шумков, який засуджений судом в РФ до чотирьох років ув'язнення, звернувся до очільника ГПУ Руслана Рябошапки з приводу діяльності військової прокуратури.
Про це він написав у листі до генпрокурора, який надала Укрінформу тітка політв’язня Людмила Шумкова, передає кореспондент агентства.

«З кінця 2015 року і фактично до моменту мого викрадення я за службовим обов'язком мав змогу на власні очі бачити і, більше того, – брати участь у роботі військової прокуратури у Херсонському гарнізоні, оскільки був прикомандированим до даного територіального підрозділу як допоміжний фахівець. Військова прокуратура в тих реаліях була нічим іншим, як інструментом тиску і залякування військовослужбовців», - написав Шумков.

Він, зокрема, згадує кримінальні справи щодо військовослужбовців, яких притягали до відповідальності за статтями 407 (самовільне залишення місця служби) і 408 (дезертирство) ККУ. На його думку, справи йшли у режимі конвеєра на військовослужбовців, особливо мобілізованих з 2014 року по 2016 рік, без врахування того, що у багатьох були проблеми зі здоров’ям, серйозні сімейні і матеріальні проблеми (єдині годувальники у родинах, на утриманні яких були похилого віку батьки, малолітні діти).

За словами Шумкова, отримавши звістку про проблеми в родині, військовослужбовці просили термінову відпустку, але отримували відмову і змушені були самовільно лишати військову частину. На його думку, військова прокуратура не враховувала обставини, через які військовослужбовці залишали військові частини.

Також він згадує справи за втрати бронежилетів та іншу амуніцію.

Як повідомляв Укрінформ, ексохоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков зник наприкінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало Головне управління Нацполіції в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначена за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року Севський суд Брянської області РФ засудив Шумкова до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», що була «спрямована проти інтересів Росії».

22 квітня 2019 року Шумкова відвідала адвокат "Громадського вердикту" Ірина Бірюкова. Вона повідомила, що українця повторно відправили в ШІЗО на 14 діб - приводом для цього стало те, що він зняв куртку, коли голився і вмивався в камері.

Читайте також: Суд РФ розгляне позов про незаконне утримання Шумкова у ШІЗО

Правозахисники звернулися зі скаргою до Торжоцького міського суду в зв'язку з накладеними на Шумкова стягненнями. Також повідомлялося, що його було побито співробітниками СІЗО-1 в Твері під час етапування в колонію, а потім і у виправній колонії-4 у Торжку.

Політв'язня Шумкова на пів року помістили в приміщення камерного типу.

Шумков, якого утримують у російській колонії, записав звідти відеозвернення.

Торжоцький міжрайонний суд 5 вересня розгляне адміністративний позов політв’язня, херсонця Олександра Шумкова про його незаконне утримання в ШІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-