Діти родини Сусляків, що повернулися з Грузії, потребують реабілітації - Кулеба

Діти родини Сусляків, що повернулися з Грузії, потребують реабілітації - Кулеба

Фото
Укрінформ
Діти родини Сусляків з Хмельниччини, які цієї ночі повернулися в Україну з Грузії, де їхню матір заарештовано за підозрою у торгівлі людьми, довго перебували у переїздах територією Грузії та Росії і потребують тривалої реабілітації.

Таке переконання висловив уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, який супроводжував малих, повідомляє прес-служба глави держави.

Кулеба наголосив, що діти з родини Сусляків мають проживати з бабусями в одній сім’ї, аби не почувалися розділеними. «Наше завдання об’єднати їх у родині та надавати реабілітацію. Бо діти у важкому психічному стані, а їхній фізичний стан треба перевіряти», – підкреслив уповноважений Президента.

Повернення до України дітей з родини Сусляків / Фото: president.gov.ua

За його словами, у Грузії не очікували такого швидкого візиту делегації України.

«Генеральна прокуратура Грузії була здивована тим, що вона зненацька постала перед фактом, що дітей треба повернути в Україну. Але слід віддати належне – їм знадобилася всього доба, щоб ухвалити рішення. Нам одразу дали можливість спілкуватися з дітьми, й ми почали готуватися до від’їзду, встановлювати контакти», – зазначив він.

Кулеба уточнив, що у Грузії зустрічався з представниками офісу омбудсмена, міністерства соціальної політики і охорони здоров’я.

Уповноважений з прав дитини розповів, що однією з основних перешкод для повернення дітей в Україну була підозра, що батьки мають намір їх продати. Зокрема, правоохоронців насторожило те, що семеро з десяти дітей були народжені сурогатними матерями протягом одного року.

«Це треба перевірити на території України – яким чином усе відбувалося, за який кошт і так далі. Треба багато чого з’ясувати і на території України, і на території Грузії. Ми не знаємо, що відбувалося в Росії, там загинула одна дитина. Ні у грузинської, ні в української сторони немає можливості провести ексгумацію. Але батьки надали всі документи стосовно поховання цієї дитини», – сказав він.

Кулеба також наголосив, що подробиці справи ретельно вивчатимуться.

«Треба з’ясувати, за яких обставин вони перебували з мамою без належного супроводу. Тому що з Росії, де вони просили притулку, їх попросили поїхати», – зазначив Кулеба.

Читайте також: У МЗС підтвердили повернення на батьківщину дітей заарештованої у Грузії українки

Він додав, що додому, до Хмельницької області діти від’їжджають сьогодні вранці, і відразу після їх прибуття за вирішення питання щодо їх влаштування візьмуться органи опіки.

Раніше повідомлялося, що у ніч проти 7 червня з Грузії до України літаком Президента повернулися десятеро дітей родини Сусляків з Хмельниччини.

Юлію та Юрія Сусляків підозрюють у торгівлі дітьми. Жінку затримали у Грузії, коли вона з десятьма нащадками хотіла виїхати до окупованої Росією Абхазії.

5 червня Президент України Володимир Зеленський відрядив уповноваженого з прав дитини Миколу Кулебу до Грузії, щоб вирішити питання повернення дітей в Україну. Він також надав свій літак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-