УГКЦ вивчає ситуацію щодо знищення цінних розписів у храмі на Львівщині

УГКЦ вивчає ситуацію щодо знищення цінних розписів у храмі на Львівщині

Фото
Укрінформ
Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ дасть оцінку діям священика, який не запобіг знищенню цінних розписів художників Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка у храмі Успіння Пресвятої Богородиці на Львівщині.
Про це повідомляється на сайті єпархії.

"Відповідально запевняємо, що Єпархіальне управління уважно вивчить дії місцевого греко-католицького священика та дасть їм оцінку у світлі діючого церковного законодавства. Також вважаємо несправедливим на підставі події в Славську звинувачувати у недобросовісному ставленні до сакральних пам’яток цілу УГКЦ та ображати усіх її священнослужителів", - йдеться у повідомленні.

В єпархії зазначили, що Управління Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ разом із компетентними посадовими особами Львівської облдержадміністрації, жителями Славська та активістами уважно відслідковувало конфліктну ситуацію навколо храму у Славську. Зокрема, на місце був відряджений голова Комісії у справах церковного мистецтва та архітектури, який вивчав стан храму та вислухав аргументи сторін – представників місцевої громади та мистецтвознавців. Під час спілкування з головою комісії жителі Славська наголошували на тому, що згаданий храм є їхньою власністю і потребує термінового ремонту, бо перебуває в аварійному стані, чим загрожує життю парафіян, які в ньому моляться.

Знищення розписів у храмі УГКЦ на Львівщині / Фото www.facebook.com/ukrtopik

За даними єпархії, мистецтвознавці підкреслювали виняткову цінність храмових розписів, які вони вважали одними із небагатьох збережених зразків української сецесії. Місцева громада стверджувала, що оригінальних розписів у храмі, за винятком іконостасу, не збереглося, бо вони були знищені під час бомбардувань у часи Другої світової війни. Тоді, у 1944 році, було зруйновано купол церкви, і храм чотири роки нищився під впливом атмосферних опадів. Згодом, у 1960-80-х рр. (в період Радянського Союзу, коли храм був переданий владою у користування Російській православній церкві), його кількаразово перемальовували аматори-іконописці, чим суттєво змінили його первинний вигляд.

Зазначається, що управління єпархії намагалося переконати громаду відкласти заплановані роботи до моменту висновків компетентної спільної комісії, створеної у ЛОДА, і делегувало до неї спеціалістів. Однак у селищі вирішили зняти нашарування тиньку по всьому периметру церкви. “Це поспішне рішення громади Славська, як пояснили її представники, не в останню чергу було спровоковане принизливими висловлюваннями та образами, які лунали на адресу мешканців селища, і деякими відверто помилковими і некомпетентними заявами різних активістів”, - йдеться в повідомленні.

Комісія, створена для вирішення цієї проблеми, з великою прикрістю документально зафіксувала факт нищення розписів.

Втім, зазначається у повідомленні, сьогодні парафіяни висловили готовність запросити для реставрації іконостасу авторства Модеста Сосенка кваліфікованих спеціалістів-реставраторів, а майбутній розпис храму виконати, зберігаючи попередній стиль.

В Управлінні єпархії висловили жаль з приводу того, що "в цій прикрій та непоправній ситуації повторився черговий приклад необдуманого та неприпустимого ставлення до сакральних пам’яток минулого", та наголосили вірянам на необхідності неухильно дотримуватись «Інструкції про порядок планування будівництва, розпису, облаштування і збереження храмів та інших сакральних споруд богослужбового призначення», яка діє в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії УГКЦ від 26 березня 2012 року.

Читайте також: Знищення розписів у церкві в Славську: комісія Львівської ОДА готує позов

Як повідомляв Укрінформ, при ремонті церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славську, який здійснювався без відповідних дозволів і погоджень органу охорони культурної спадщини Львівської ОДА, збили автентичні розписи митців Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка і керамічну плитку фабрики Івана Левинського. ЛОДА звертається до суду з позовом про вилучення з власності Славської громади пам’ятки архітектури місцевого значення. Обласна влада обіцяє докласти максимум зусиль, щоб врятувати і не допустити нищення історичної і культурної спадщини.

Фото: www.facebook.com/ukrtopik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-